27.04.2009. / 13:20

Autor: Martina Čizmić

Zgroženi slovenski nacionalisti: Novi Rehnov prijedlog u potpunosti je neprihvatljiv

U Zavodu su uvjereni kako brojne europske države jednostavno ne razumiju slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora, a odgovornost za takvo stanje prebacuju na slovensku diplomaciju koja nije jasno rekla da je 'Hrvatska zauzela dijelove slovenskog teritorija i mora'

Novi Rehnov prijedlog nije prihvatljiv za Zavod 25. junijNovi Rehnov prijedlog nije prihvatljiv za Zavod 25. junijSlovenska stranka Zavod 25. junij novi je prijedlog Ollija Rehna za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora ocijenila u potpunosti neprihvatljivim.

Kako su istaknuli u svom priopćenju za javnost, novi prijedlog podrazumijeva slovensko odricanje 'cjelovitosti Piranskog zaljeva i brojnim teritorijima koje je Hrvatska zauzela nakon 1991. godine'.

U Zavodu su uvjereni kako brojne europske države jednostavno ne razumiju slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora, a odgovornost za takvo stanje prebacuju na slovensku diplomaciju koja nije jasno rekla da je 'Hrvatska zauzela dijelove slovenskog teritorija i mora'.

Zato očekuju da će Slovenija umjesto izbjegavanja i ispričavanja zbog svojih odluka, europskim sugovornicima jasno reći da će 'braniti svoje kopno i more, kao što bi to napravila bilo koja druga država'. Istovremeno, pozivaju Europsku komisiju da umjesto da traži kompromise koji to nisu, Hrvatskoj jasno kaže da se mora u skladu s europskim normama maknuti sa zauzetih dijelova slovenskog teritorija ukoliko želi postati članica EU.

U Zavodu 25. junija su uvjereni da Slovenija mora ustrajati u rješavanju graničnih pitanja s Hrvatskom. 'Prije svega kroz utvrđivanje točnog činjeničnog stanja na dan osamostaljenja, 25. lipnja 1991. godien, kada je Slovenija neosporno imala teritorijalni doticaj sa međunarodnim vodama i nadzirala je cijelokupni Piranski zaljev, zaseoke na lijevoj obali Dragonje i teritorije na lijevoj obali Mure pri Hotizi', stoji u priopćenju.

Oni smatraju i da bi prema najnovijem Rehnovom prijedlogu Slovenija trebala odreći cjelovitosti Piranskog zaljeva i brojnim dijelovima slovenskog teritorija, za što Rehn nudi 'neki koridor s nejasnim režimom'.

Kao minimalni zahtjev Slovenije u Zavodu ističu uspostavljanje povijesne općine Piran s Kaštelom i Svudrijom, koji su Londonskim memorandumom bili oduzeti toj općini i preneseni na općinu Buje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika