27.04.2009. / 17:04

Autor: Martina Čizmić, Hina

Schwarzenberg: Pritišćemo i Hrvatsku i Sloveniju

Češko je predsjedništvo uvrstilo na dnevni red sastanka stanje hrvatskih pristupnih pregovora na zahtjev nekoliko zemalja članica koje su nezadovoljne izostankom napretka uzrokovana slovenskom blokadom

Karel SchwarzenbergKarel SchwarzenbergMinistri vanjskih poslova zemalja članica EU-a dali su u ponedjeljak punu potporu prijedlogu povjerenika Ollija Rehna i pozvali na hitno rješavanje slovensko-hrvatskog graničnog prijepora kako vremenski okvir za dovršetak hrvatskog pregovaračkog procesa ne bi došao u pitanje, što bi imalo posljedice ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu regiju, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

"Vijeće je podsjetilo na važnost i hitnost koja se pridaje tom pitanju budući da je u pitanju cijeli vremenski okvir procesa, a to bi moglo imati posljedice ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu regiju", rekao je za Hinu diplomatski izvor.

Ministri vanjskih poslova raspravljali su u ponedjeljak na svom redovitu mjesečnom sastanku u Luxembourgu o stanju hrvatskih pristupnih pregovora.

Češko je predsjedništvo uvrstilo na dnevni red sastanka stanje hrvatskih pristupnih pregovora na zahtjev nekoliko zemalja članica koje su nezadovoljne izostankom napretka uzrokovana slovenskom blokadom. To je prvi put da se o zastoju u hrvatskim pristupnim pregovorima razgovara na službenom sastanku ministara vanjskih poslova.

Ministri su o tome prvi put razgovarali potkraj ožujka, ali na neslužbenu sastanku u Hlubokoj na Vltavi u Češkoj.

Šef češke diplomacije u ostavci, Karel Schwarzenberg naglasio je kako Hrvatska i Slovenija moraju prihvatiti ponudu za posredovanje.

"Ukoliko ju prihvate, ostvariti će se napredak", rekao je Schwarzenberg. Dodao je kako Europa radi pritisak na obje države, a ne samo na jednu.

Povjerenik Rehn izvijestio je ministre zemalja članica o svom najnovijem prijedlogu za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, koji je dobio snažnu potporu predsjedničke trojke EU-a - Francuske, Češke i Švedske.

Ministri su izrazili "punu potporu naporima Komisije da pronađe rješenje za sadašnje stanje te izrazili snažno uvjerenje da je dogovor koji bi omogućio nastavak pregovora na dohvatu", rekao je izvor.

Ministri su također primili na znanje političku volju obiju strana da konstruktivno djeluju "u ovoj odlučujućoj fazi" i očekuju "definitivan pozitivan odgovor na inicijativu Komisije što je prije moguće", dodaju izvori.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika