27.04.2009. / 19:24

Autor: Hina

Europski ministri snažno poduprijeli Rehnov prijedlog

Ovo je prvi put da se o zastoju u hrvatskim pristupnim pregovorima razgovora na službenom sastanku ministara vanjskih poslova

Alexandr VondraAlexandr VondraMinistri vanjskih poslova zemalja članica izrazili su "masovnu potporu" prijedlogu povjerenika Ollija Rehna za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i očekuju hitno rješavanje toga pitanja jer je u igri veliki ulog, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu potpredsjednik češke vlade za europske poslove Alexandr Vondra.

"U potpunosti podržavamo napore povjerenika Rehna kako bi se pronašlo rješenje za ovo stanje. Ovo smo pitanje stavili na dnevni red jer puno zemalja članica osjeća da je riječ o hitnom pitanju i da zastoj ne može trajati zauvijek. Na kocki je veliki ulog koji izlazi i izvan okvira pregovora s Hrvatskom, cijeli strateški koncept za zapadni Balkan", izjavio je Vondra na konferenciji za novinare nakon što su ministri vanjskih poslova na svom redovitom sastanku raspravljali o hrvatskim pristupnim pregovorima i slovenskoj blokadi.

To je prvi put da se o zastoju u hrvatskim pristupnim pregovorima razgovora na službenom sastanku ministara vanjskih poslova. Ministri su o tome prvi put razgovarali potkraj ožujka, ali na neformalnom sastanku u Hlubokoj na Vltavi u Češkoj.

"U dvorani sam čuo masovnu potporu za Rehnove napore. Treba nastaviti, ne treba čekati jer je puno toga u opasnosti. Ozračje je bilo konstruktivno ... nisam vidio da je itko Sloveniju stjerao u kut. Svrha rasprave je bila da čujemo prijedlog Europske komisije, koji nudi razuman temelj za rješenje koje je sada na dohvatu", rekao je Vondra.

Povjerenik Rehn izvijestio je ministre zemalja članica o svom posljednjem prijedlogu za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, koji je dobio snažnu potporu predsjedničke trojke EU-a - Francuske, Češke i Švedske.

"Ministri su primili na znanje činjenicu da dosad postignuti napredak u otvaranju i zatvaranju poglavlja ne odražava stvarni napredak Hrvatske na terenu. Vijeće je podsjetilo na važnost i hitnost rješavanja ovoga pitanja, jer je cijeli vremenski okvir procesa u opasnosti, s posljedicama ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu regiju", rekao je Vondra.

"Rješenje se mora temeljiti na kompromisu i sada za to postoji solidan temelj. Naša opća strategija za zapadni Balkan ne smije biti ugrožena", istaknuo je Vondra, dodajući da se odgovori Hrvatske i Slovenije na Rehnov prijedlog očekuju "što je prije moguće".

"Prošli tjedan predstavio sam vrlo oprezno izbalansirani kompromisni prijedlog, koji je uzeo u obzir ciljeve obje zemlje i nudi pobjednički rezultat za obje strane", rekao je povjerenik Rehn. "Očekujem pozitivne odgovore obiju zemalja i očekujem da će se to dogoditi uskoro, početkom svibnja", dodao je.

Povjerenik nije htio ulaziti u sadržaj svoga prijedloga. "Pregovori s dvije strane su u vrlo osjetljivoj fazi. Još uvijek je vrijeme za tihu diplomaciju i ne želim iznositi pojedinosti prijedloga", rekao je Rehn.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji je doputovao popodne u Luxembourg na sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, ponovio je da prijedlog drži "dobrom osnovom za pronalaženje prihvatljiva rješenja".

"Trenutačno traju konzultacije na hrvatskoj strani i u skladu s dogovorenim rokom Hrvatska će se očitovati o ovom prijedlogu", rekao je Jandroković.

Povjerenik Rehn je rekao da unatoč zastoju, Hrvatska još uvijek može završiti pregovore u skladu s indikativnim planom Europske komisije do kraja ove godine.

"Još uvijek je moguće ostvariti taj cilj i također je u potpunosti moguće da se tijekom češkog predsjedništva održi Međuvladina konferencija o pristupanju s Hrvatskom", rekao je Rehn.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika