29.04.2009. / 16:59

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Umro dječak u SAD-u, prva žrtva svinjske gripe izvan Meksika

Potvrđeni slučajevi gripe izviješteni su prvi puta iz Novog Zelanda i Izraela, nakon SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Španjolske

foto: Reutersfoto: ReutersStanje sa svinjskom gripom u SAD-u u utorak se pogoršalo, nakon što su vlasti objavile da su se razbolile stotine učenika u školi u New Yorku, a savezna epidemiološka služba je upozorila da očekuje širenje bolesti, uključujući i smrtne slučajeve. Kuba je u utorak obustavila letove za Meksiko, kao prva zemlja koja je zabranila putovanja u epicentar epidemije, javljaju američke TV postaje.

Američki mediji objavili su službenu vijest kako je umrla prva žrtva svinjske gripe u Americi, ujedno prva van granica Meksika. Riječ je, naime, o 23-mjesečnoj djevojčici iz Teksasa.

Kako doznaje Nacional.hr od izvora u SAD-u, dječak je sa obitelji živio u malom gradu Brownsvilleu na granici sa Meksikom. Tijekom vikenda obitelj je posjetila svoje rođake u Meksiku i tamo se dječak razbolio. Nekoliko je dana bio u bolnici u Meksiku, a kada mu se stanje pogoršalo prebačen je u bolnicu u Houstonu. No, tada je već bilo prekasno da ga se spasi.

Gradonačelnik Mexico Citya u utorak je proširio zabranu javnih okupljanja, zatvarajući teretane i bazene, te naloživši restoranima da se ograniče samo na 'take out' uslugu. Potvrđeni slučajevi gripe izviješteni su prvi puta iz Novog Zelanda i Izraela, nakon SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Španjolske.

Meksičke vlasti izvijestile su da je svinjska gripa do sada ubila više od 150 ljudi, a američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), potvrdio je 64 slučaja u pet saveznih država, najviše, 45, u New Yorku. "Očekujem da ćemo vidjeti smrtne slučajeve od ove zaraze", rekao je Richard Besser, direktor CDC-a na brifingu za novinare.

Gripa se širi: Svijet proglasio četvrti stupanj pripravnosti za pandemiju

Svinjska gripa: Meksiko zatvara kafiće i restorane, broj mrtvih dosegao 159

foto: Reutersfoto: ReutersAmerički predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa 1.5 milijardi dolara, za hitno finaciranje nacionalne borbe s epidemijom. U New Yorku postoje znakovi da se virus proširio dalje od srednje škole St. Francis Preparatory, gdje je zabilježeno 45 oboljelih. Zaraza je izbila prošloga tjedna nakon povratka skupine učenika s proljetnog odmora u meksičkom Cancunu.

U školi, koja je s 2.700 učenika najveća Rimokatolička škola u SAD-u, "više stotina učenika se razboljelo sa simptomima koji su najvjerojatnije svinjska gripa", rekao je newyorški povjerenik za zdravstvo Thomas Frieden. Ti novi slučajevi još nisu potvrđeni.

Dvanaest profesora iz iste škole, također je javilo da ima iste simptome, rekao je direktor fra. Leonard Conway. Obližnja javna škola za djecu s posebnim potrebama u utorak je također zatvorena, nakon što je više od 80 učenika javilo da je bolesno.

"Riječ je o pacijentici iz području Regensburga"

foto: Reutersfoto: ReutersNjemačku je pogodila svinjska gripa s potvrđenim slučajem pacijentice s boravištem blizu Regensburga u Bavarskoj, objavilo je u srijedu ujutro ministarstvo zdravstva Bavarske. Institut Robert-Koch, savezni epidemiološki centar, "potvrdio je svinjsku gripu kod jednog od sumnjivih slučajeva gripe u Bavarskoj", objavilo je u kratkom priopćenju regionalno ministarstvo u Muenchenu. "Riječ je o pacijentici iz području Regensburga", ističe se u priopćenju.

Bavarske vlasti utvrdile su dosad dva sumnjiva slučaja svinjske gripe, te treći koji se pokazao negativnim u utorak. Među ta tri pacijenta ubraja se par koji se vratio s odmora u Meksiku. Njemačka ima još jedan sumnjiv slučaj u Hamburgu. Radi se o mladoj ženi sa simptomima gripe nakon povratka iz Meksika. Smještena je u izolaciju.

Vezane vijesti

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Treća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika