29.04.2009. / 10:17

Autor: Hina

Svinjska gripa: Meksiko zatvara kafiće i restorane, broj mrtvih dosegao 159

Vlada je najavila i zatvaranje "svih arheoloških nalazišta" u zemlji do "nove naredbe". Pretkolumbovske znamenitosti u Meksiku spadaju u međunarodnu kulturnu i turističku baštinu, počevši od piramida Teotihuacana, blizu glavnog rada, do Chichen Itze, nekadašnjeg grada Maya na poluotoku Yucatanu

foto: Reutersfoto: ReutersGradska uprava Mexico Cityja naredila je u utorak zatvaranje za javnost svih restorana, kafića, barova, diskoteka i plesnih klubova u gradu kako bi se ograničila svinjska gripa, koja je prema podacima ministarstva zdravstva vjerojatno uzrokovala smrt 159 osoba u zemlji.

Ministar zdravstva Jose Angel Cordova rekao je da se vjeruje kako je od gripe u Meksiku umrlo 159 osoba, premda se svi ti slučajevi ne mogu sa sigurnošću pripisati novome soju svinjske gripe. Cordova je na konferenciji za tisak kazao da se više od 1300 osoba nalazi u bolnicama sa simptomima gripe, od kojih su neki u teškom stanju, te da ukupno ima oko 2500 sumnjivih slučajeva te bolesti.

Vlada je najavila i zatvaranje "svih arheoloških nalazišta" u zemlji do "nove naredbe". Pretkolumbovske znamenitosti u Meksiku spadaju u međunarodnu kulturnu i turističku baštinu, počevši od piramida Teotihuacana, blizu glavnog rada, do Chichen Itze, nekadašnjeg grada Maya na poluotoku Yucatanu.

Kafići i restorani u glavnom gradu moraju biti zatvoreni za javnost i smiju prodavati samo hranu i pića za dostavu. Ta je mjera na snazi do 5. svibnja a zamišljena je kako bi se izbjegla okupljanja pogodna za širenje virusa, ističe se u lokalnim medijima.

Svaki dan zatvaranja stoji ugostiteljski sektor približno 30 milijuna dolara, a ukupne štete za gospodarstvo glavnoga grada procjenjuju se na 108 milijuna dolara, kazao je predsjednik ogranka udruge poduzetnika Mexico Cityja Juan de Dios Barba.

Najveći broj smrtnih slučajeva od gripe zabilježen je u glavnom gradu i okolici, te u obližnjoj saveznoj državi San Luis Potosi. U ostalim pogođeni regijama, poput Veracruza i Aguascalientesa, umrlo je samo nekoliko osoba.

Vezane vijesti

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Treća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika