29.04.2009. / 10:22

Autor: Katarina Zorić

Tajna veza dva premijera: Đukanović osuđenom Shinavatri dao crnogorsku putovnicu

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović nije demantirao te navode, ali je naglasio da takve podatke neće iznositi u javnost jer je parlament usvojio Zakon o zaštiti osobnih podataka

Thaksin Shinawatra već je neko vrijeme u bijegu jer je osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcijeThaksin Shinawatra već je neko vrijeme u bijegu jer je osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcijeBivši premijer Tajlanda Taksin Shinavatra koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije, otputovao je prošloga tjedna u Liberiju koristeći se crnogorskom putovnicom. Tu je informaciju objavio vodeći tajlandski list The National, navodeći da se kontroverzni političar i biznismen koji je u bijegu koristi putovnicom izdanom u Crnoj Gori pod brojem I38kd3695.

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović nije demantirao te navode, ali je naglasio da takve podatke neće iznositi u javnost jer je parlament usvojio Zakon o zaštiti osobnih podataka, piše crnogorski Nezavisni dnevnik Vijesti. Kalamperovića, međutim, taj Zakon nije spriječavao da govori o osobnim podacima nekih drugih javnih osoba kao što su, primjerice, glumica Milena Dravić i političarka Gordana Đurović.

Pomoćnik crnogorskoga ministra unutarnjih poslova Osman Subašić rekao je za Betu da ne zna komu je izdana putovnica s tim brojem, ali je potvrdio da brojevi i slova ukazuju da je uistinu riječ o crnogorskoj putovnici. Podsjetio je da takvu putovnicu mogu dobiti samo državljani Crne Gore, ali se i on pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka te nije želio otkriti detaljnije informacije. Budući da u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore kažu da bivšem tajlandskom premijeru nisu izdali putovnicu, sigurno je da Shinavatra nema dipolmatsku putovnicu.

Shinavatru se u konktekstu Crne Gore prvi puta spominje 2006. godine kada mu je crnogorski premijer Milo Đukanović dopustio da na Generalnoj skupštini UN-a govori prije njega. Kako su pisali mediji, tadašnji premijer Tajlanda zamolio je Đukanovića mu ustupi svoj termin za govor šefovima država i vlada zbog vojnog udara koji je u isto vrijeme izveden u Bangkoku. Đukanović je udovoljio tom zahtjevu. Međutim, samo tri sata prije Shinavatrinog govora, objavljeno je da Tajland više nije na listi govornika.

Inače, bivši tajlandski premijer postao je svjetski poznat 2007. godine kada je za 120 milijuna eura kupio engleski nogometni klub Manchester city. Prodao ga je već nakon godinu dana i to samo par sti prije nego što je priopćeno da je u Tajlandu protiv njega pokrenuta kaznena prijava zbog korupcije.

Tajlandski mediji piše da je Shinavatra tijekom svoga mandata stekao mnogo neprijatelja zbog optužbi za korupciju, kršenje ljudskih prava i nepotizam, ali i zbog odnosa prema pobuni muslimana u tri južne pokrajine, koja je prerasla u opći vojni sukob i rezultirala separatističkim pokretom s elementima islamskog terorizma.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika