29.04.2009. / 18:54

Autor: Martina Čizmić

Süddeutsche Zeitung: Slovenija se boji da ne izgubi na utjecaju

Slovenija zloupotrebljava svoje pravo veta. Iza ovakvog stajališta krije se strah da bi hrvatskim ulaskom u EU Slovenija izgubila na utjecaju u jugoistočnoj Europi, piše Süddeutsche Zeitung, a prenosi Deutsche Welle

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarNjemačke dnevne novine Süddeutsche Zeitung u svom su se komentaru osvrnule na granični spor između Slovenije i Hrvatske koji ovih dana zaokuplja pažnju svih ministara vanjskih poslova zemalja članica Eu.

"Granični spor između Slovenije, članice Europske unije, i Hrvatske, zemlje pristupnog kandidata, Bruxelles je do sad uzimao neozbiljno, više kao političku grotesku. Računalo se da će dvije zemlje uspjeti same, bez miješanja izvana, pronaći rješenje za svoje morske i kopnene granice. No, čini se da slovenski i hrvatski političari za to nisu spremni. Obje vlade ovaj sukob doživljavaju kao pitanje nacionalnog prestiža", stoji u komentaru.

Podsjeća da se tijekom devedesetih na ovim prostorima vodio krvavi rat, a sad se taj rat, s nešto manje krvi, preselio za diplomatski stol. Ističe kako je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar na jednom sastanku sa svojim kolegama iz Europske unije ratničkim tonom govorio o nacionalnom otporu.

"Ljubljana ustraje na vlastitom pristupu međunarodnim vodama i traži za sebe skoro cijeli zaljev kod Pirana. To nije u skladu s međunarodnim pravom. Prema konvenciji UN-a o pravu mora granice se određuju tako da se povuče crta između dva rta i zaljev se podijeli točno po pola. Slovenska vlada o tome ne želi ni čuti. Ona u Europskoj uniji zloupotrebljava svoje pravo veta kako bi vršila pritisak na Hrvatsku", ističu njemačke novine, a prenosi Deutsche Welle.

Nijemci zaključuju kako se iza takvog ekstremnog stajališta slovenske strane zapravo krije strah da bi ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 'mogao oslabiti utjecaj Slovenije u jugoistočnoj Europi'.

"No, ovaj sukob ne ugrožava samo pristup Hrvatske EU-u već i reforme u ostalim balkanskim zemljama koje polako gube vjeru u obećanu europsku perspektivu. Zbog toga, u interesu stabilnosti, ostalih 26 članica EU-a mora sada otvoreno porazgovarati s vladom u Ljubljani", zaključuje Süddeutsche Zeitung.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika