29.04.2009. / 19:14

Autor: Hina

WHO: Svinjska gripa nema veze sa svinjama

"Čini se da je riječ o virusu koji se prenosi s čovjeka na čovjeka", rekao je Keiji Fukuda, zamijenik direktora Svjetske zdravstvene organizacije

Čini se da svinje ipak nisu glavni krivciČini se da svinje ipak nisu glavni krivciSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) nema spoznaja da se "itko zarazio od svinja", izjavio je u srijedu zamjenik direktora te organizacije Keiji Fukuda.

"Čini se da je riječ o virusu koji se prenosi s čovjeka na čovjeka", rekao je Fukuda.

Egipat je u srijedu odlučio da će "odmah" poklati sve svinje kako bi spriječio pojavu svinjske gripe na svom teritoriju. Druge države, među kojima i Rusija, prekinule su uvoz svinjetine iz zemalja u kojima se pojavila ta bolest.

Krizni stožer Svjetske zdravstvene organizacije sastat će se u srijedu navečer kako bi proučio mogućnost uvođenja 5. stupnja uzbune za pandemiju zbog širenja svinjske gripe, rekao je glasnogovornik te organizacije.

"Potvrđujem da će se krizni stožer sastati večeras", rekla je Fadela Chaib. WHO je u ponedjeljak proglasio 4. od šest stupnjeva uzbune, što upućuje na "znatan porast" opasnosti od pandemije.

Proglašenje 5. stupnja znači da se pandemija očekuje vrlo skoro i da je neminovna. Glavni kriterij za uvođenje tog stupnja, po propisima WHO-a, jest postojanje dvaju neovisnih žarišta bolesti u dvjema različitim zemljama u istoj regiji.

WHO je u srijedu potvrdio 114 zaraženih svinjskom gripom u svijetu, među kojima je jedna od 64 zaražene osobe umrla u SAD-u, a sedam od 26 zaraženih umrlo je u Meksiku, po podatcima koje je objavio Keiji Fukuda.

Svi ti slučajevi potvrđeni su u laboratorijima WHO-a. U SAD-u su zaražene 64 osobe, od kojih je jedna umrla, u Meksiku 26, od kojih je sedam umrlo, u Kanadi 13, Novom Zelandu tri, Španjolskoj četiri, Velikoj Britaniji dvije i Izraelu dvije.

Vezane vijesti

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Treća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika