30.04.2009. / 08:08

Autor: Katarina Zorić

U Hrvatskoj nema svinjske gripe: Osječanka nije zaražena

Osječanka je sa skupinom od 16 studenata osječkoga Ekonomskog fakulteta boravila dva tjedna u SAD-u u sklopu studentske razmjene. Boravili su u mjestu Urbana-Champaigni (Illinois), a tri su dana proveli u Chicagu. S njima su bila i tri osječka profesora, rekao je za Hinu dekan Ekonomskog fakulteta Željko Turkalj

Dobra vijest je da mlada Osječanka, pokazuju dosadašnje analize, nema svinjsku gripuDobra vijest je da mlada Osječanka, pokazuju dosadašnje analize, nema svinjsku gripuMlada Osječanka koja je jučer stavljena u izolaciju zbog sumnje na svinjsku gripu ipak nije zaražena. "Gotovo je sigurno da se u 22-godišnjakinje iz Osijeka ne radi o niti jednom obliku gripe, pogotovo ne svinjske", izjavila je sinoć u emisiji Otvoreno voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prof. Ira Gjenero-Margan.

Pojasnila je kako se to vidi iz nalaza brisa grla i krvi. Prema nekim informacijama, bit će obavljena i dodatna testiranja čiji će se rezultati znati za nekoliko dana. Ira Gjenero-Margan dodala je da će HZJZ učiniti sve da, ako se virus svinjske gripe pojavi, uspori njegovo širenje, kao što to čine i slične službe drugdje u svijetu.

Osječanka je sa skupinom od 16 studenata osječkoga Ekonomskog fakulteta boravila dva tjedna u SAD-u u sklopu studentske razmjene. Boravili su u mjestu Urbana-Champaigni (Illinois), a tri su dana proveli u Chicagu. S njima su bila i tri osječka profesora, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Željko Turkalj.

U osječku bolnicu jučer poslijepodne u izolaciju je hospitalizirano još petero studenata sa simptomima prehlade koji su bili u istoj studentskoj grupi s djevojkom u Chicagu, piše Večernji list. No, prema protokolu koji su dobile sve bolnice u Hrvatskoj za slučaj hospitalizacije sumnjivih slučajeva i pandemije gripe, djevojka je već dobila antivirusni lijek tamiflu, kao i osobe koje su bile u bliskom kontaktu s njom.

Ministar zdravstva Darko Milinović ranije je kazao da je 22-godišnjakinja zadržana u osječkoj Općoj bolnici. U karanteni je i dobrog je općeg stanja. Milinović je najavio je i nabavu dodatnih 200.000 antivirusnih doza - ukupno 770.000, a 7.500 za djecu. Time bi se zadovoljile potrebe Hrvatske kada bi zavladala i pandemija.

Ministarstvo zdravstva nabavilo je 580 tisuća paketa lijekova koji su se danas počeli distribuirati po epidemiološkim centrima. Dva antivirusna lijeka protiv svinjske gripe koja stručnjaci preporučuju su Tamiflu i Relanzu.

Kako bi građani bili što bolje informirani, HZJZ je na svojim internetskim stranicama www.hzjz.hr objavio sve relevantne informacije o svinjskoj gripi, pregled stanja u svijetu te preporuke za putnike i povratnike iz krajeva zahvaćenih epidemijom.

Vezane vijesti

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Treća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika