30.04.2009. / 13:14

Autor: Martina Čizmić

Najnoviji slovenski prijedlog: Sloveniji onoliko mora koliko ima kopna

Kacinov prijedlog veoma podsjeća na sporazum Drnovšek-Račan koji je predvidio koridor prema otvorenom moru, koji bi od točke T5 vodio do slovenskog teritorijalnog mora. Jedina razlika je da Kacin predlaže širenje slovenskog dijela prema jugu do otvorenog mora

Jelko KacinJelko KacinSlovenski kandidat na europskim izborima, Jelko Kacin, dao je novi prijedlog rješenja slovensko-hrvaskog graničnog spora oko Piranskog zaljeva.

"Ako je 47,6 posto kopnenog dijela B zone nekadašnjeg Slobodnog tršćanskog teritorija pripalo Sloveniji, a 52, 4 posto Hrvatskoj, onda bi tako trebalo razdvojiti i more", predlaže Kacin.

Na konferenciji za novinare istaknuo je kako bi takva podjela mora bila napravljena na temelj 'zdrave logike i uz poštivanje načela pravičnosti'.

Kacinov prijedlog veoma podsjeća na sporazum Drnovšek-Račan koji je predvidio koridor prema otvorenom moru, koji bi od točke T5 vodio do slovenskog teritorijalnog mora. Jedina razlika je da Kacin predlaže širenje slovenskog dijela prema jugu do otvorenog mora.

"Ovakav prijedlog možda se ne temelji na međunarodnom pravu mora, ali je zanimljiv, povijesno utemeljen i lucidan, iako dolazi preksno i u krivo vrijeme", prokomentirao je najnoviji prijedog Mrko Pavliha, sa Fakulteta za pomorstvo i promet u Portorožu.

Novi Kacinov prijedlog podijele Piranskog zaljeva

Foto: Dnevnik.siNovi Kacinov prijedlog podijele Piranskog zaljeva Foto: Dnevnik.si

Pavliha upozorava kako treba donijeti 'razumnu odluku o prijedlogu povjerenika Rehna za rješavanje spora pred ad hoc arbitražom'. Pavliha za slovenski Dnevnik dodaje kako bi se slovenski političari i stručnjaci morali što prije dogovoriti o svojim stajalištima, jer na hrvatskoj strani svi stoje iza svojih stajališta jednoglasno.

Dr. Vasilka Sancin sa Pravnog fakulteta u Ljubljani, u razgovoru za Dnevnik rekla je kako u morskim sporovima uvijek prednost ima dogovor među državama. No, ukoliko se države ne mogu usuglasiti i spor završi pred suodm ili arbitražom, bitno je da sukobljene strane dođu do zajedničkog dogovora na temelju čega će se odlučivati granica.

"Teritorijalni dodir Slovenija sa otvorenim morem ovisi o nekoliko važnih okolnosti i interesa obiju strana, koje utječu na određivanje temeljnih granica, od kojih se mjeri širina teritorijalnog mora. Ukoliko se radi o zlouporabi koridora, moguće je proglasiti i ekonomsku zonu, otvoreno more, ili neku vrstu kondominija", istaknula je za Dnevnik dr. Sacin.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika