01.05.2009. / 10:36

Autor: Katarina Zorić, Hina

Svinjska gripa širi se svijetom: Meksiko paraliziran, Europa smiruje građane, u Hrvatskoj gripe nema

Meksiko se i dalje nalazi u teškoj situaciji. Započelo je petodnevno zatvaranje svih gospodarskih subjekata kako bi se usporilo širenje svinjske gripe

U Hrvatskoj za sada nema svinjske gripe. Nitko od šestero studenata, uključujući i studenticu kod koje se WHO je preporučio da se rabi izraz "gripa A (H1N1)WHO je preporučio da se rabi izraz "gripa A (H1N1)prve sumnjalo na svinjsku gripu, nije obolio od te bolesti i danas trebaju biti biti pušteni kućama.Dijete koje je iz Njemačke doputovalo u Zagreb sa simptomima gripe također nije zaraženo virusom svinjske gripe.

Panika se počela širiti i Europom, ali europski čelnici šalju poruke kojima nastoje umirti građane. Europska povjerenica za zdravstvo Androulla Vassiliou izjavila je da je pandemija gripe tipa H1N1 vrlo vjerojatna, ali da to ne znači da će biti smrtonosna. "Nema razloga za paniku", rekla je Vassilou.

Ministri su zaključili da će zatražiti od proizvođača lijekova da odmah počnu razvijati cjepivo protiv gripe. Složili su se da će tijesno surađivati u borbi protiv širenja virusa gripe i ubrzati razmjenu podataka o liječenju i preventivnim mjerama.

Ministri su odbacili poziv Francuske da se uvede zabrana letova iz Europske unije prema Meksiku, gdje se virus pojavio, istaknuvši da o tome odlučuje svaka zemlja pojedinačno.

"Složili smo se da je to u nadležnosti država članica", rekla je češka ministrica zdravstva Daniela Filipiova, čija zemlja predsjeda EU-om.

Meksiko se i dalje nalazi u teškoj situaciji. Započelo je petodnevno zatvaranje svih gospodarskih subjekata kako bi se usporilo širenje svinjske gripe.

Svi vladine službe koje nisu nužne za funkcioniranje života neće raditi. Zatvorena su kina i restorani. Iako meksičke vlasti tvrde kako se virus sada širi sporije, međunarodni stručnjaci i dalje upozoravaju na oprez.

Svinjska gripa službeno je potvrđena u 12 država na tri kontinenta. Na snazi je i dalje proglašena peta razina od opasnosti pandemije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je objavila da novu gripu koja se pojavila u Meksiku više neće nazivati "svinjskom gripom" jer bi taj naziv mogao nanijeti velike štete proizvođačima svinjetine.

WHO je preporučio da se rabi izraz "gripa A (H1N1)", a američko ministarstvo poljoprivrede je, kako bi zaštitilo mesnu industriju, preporučilo da se rabi naziv "virus H1N1".

U Meksiku je stanje trenutačno najozbiljnijeU Meksiku je stanje trenutačno najozbiljnijeMeksiko se žestoko protivio da se nova bolest nazove "meksičkom gripom", smatrajući da bi se time "naštetilo ugledu" zemlje.

Novi virusni soj potječe od virusa svinjske gripe, ali je pronađen samo u ljudi. Dosad se nije pojavio nijedan slučaj te bolesti u životinja.

WHO je više puta ponovio da se ljudi ne mogu zaraziti jedući svinjetinu. Naziv bolesti ipak je naveo nekolicinu zemalja da zabrane uvoz svinjetine iz Meksika i SAD-a.

Pomoćnik u Bijeloj kući i njegova obitelj oboljeli od svinjske gripe

Jedan od članova američkog izaslanstva koje je pripremalo posjet ministra energetike Stevena Chua Meksiku pokazao je simptome gripe a članovi njegove obitelji testirani su na svinjsku gripu, objavio je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće.

Glasnogovornik Robert Gibbs rekao je da su tri člana pomoćnikove obitelji testirani, kako bi se vidjelo jesu li zaraženi virusom A H1N1, koji prijeti izazivanjem pandemije.Pomoćnik radi u predsjednikovoj prethodnici, koja je odgovorna za planiranje i pripremu posjeta, pa je tako radila i na posjetu Baracka Obame Ciudad de Mexicu 16. travnja.

Gibbs je naglasio da oboljeli pomoćnik nije bio u blizini predsjednika Obame, izuzev jednog sudjelovanja na radnom ručku.Također je naglasio da ministar Chu nije imao nikakve simptome, te da liječnici nisu vidjeli potrebu da ga testiraju, kao ni predsjednika Obamu prije toga.

Vezane vijesti

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Treća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika