02.05.2009. / 10:12

Autor: Martina Čizmić

Gripa se i dalje širi svijetom - novi slučajevi u V. Britaniji i J.Koreji

U Meksiku je zaraženo 343, a na Novom Zelandu 12 osoba. Pojavili su se i prvi slučajevi u Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji

Broj novooboljelih u Meksiku opadaBroj novooboljelih u Meksiku opadaMeksiko je kao izvorište nove gripe bio i najugroženija zemlja, no u posljednjih nekoliko dana broj novooboljelih je u padu. Za sada je službeno potvrđeno 343 oboljela od virusa H1N1, od čega je 15 osoba umrlo.

"Imamo 343 bolesnika koji su zaraženi virusom. Petnaestero je nažalost umrlo", rekao je ministar, dodavši da je 11 žrtava živjelo u prijestolnici Mexicu, rekao je Cordova kako prenosi AFP.

"Nasreću, virus nije tako opasan. Ovo nije kao sa ptičjom gripom kod koje je stopa smrtnosti bila 70 posto", kazao je Cordova.

U posljednja 24 sata u meksičke je bolnice primljeno 46 pacijenata sa simptomima 'nove gripe', što je pet puta manje nego prije deset dana.

Na Novom Zelandu se čak 12 osoba liječi od 'nove gripe', a sumnjivo je još 116 slučajeva. To su većinom osobe koje su se vratile iz Sjeverne Amerike i Meksika ili su bili u bliskom kontaktu sa nekim tko je obolio od gripe. Vlasti još uvijek nadziru oko 1000 putnika koliko ih dnevno stigne iz Sjeverne Amerike na Novi Zeland.

No, istovremeno potvrđen je i prvi slučaj zaraze u Velikoj Britaniji. Zarazio se mladi bračni par koji je bio na bračnom putovanju u Meksiku, a zbog kontakta s njima zarazio se jedan Škot. Ukupno se broj zaraženih u Velikoj Britaniji popeo na deset, no vlasti zabrinjava činjenica da je došlo do zaraze i među ljudima koji nisu putovali u Meksiko.

I u Južnoj Koreji su zabilježili prvi slučaj 'nove gripe' kod redovnice koja je nedavno putovala u Meksiko. Također, otkriven je i prvi slučaj zaraze u Hong Kongu, gdje je obolio muškarac koji je doputovao iz Meksika.

Vezane vijesti

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Treća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika