06.05.2009. / 16:22

Autor: Martina Čizmić

Slovenci u petak predstavljaju Rehnov prijedlog javnosti

Iako je dokument označen kao stroga tajna, neki njegovi dijelovi već su se pojavili u javnosti

Slovenci će javnosti predstaviti Rehnov prijedlogSlovenci će javnosti predstaviti Rehnov prijedlogSlovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako će u petak javnosti predstaviti cjelokupan prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Tada će o njemu raspravljati parlamentarni Odbor za vanjsku politiku i slovenska vlada.

Iako je dokument označen kao stroga tajna, neki njegovi dijelovi već su se pojavili u javnosti.

Mediji su isticali kako su u cijelom prijedlogu sporne tri točke. Slovenija bi umjesto dodira sa otvorenim morem imala poseban režim plovidbe. Umjesto zajedničkog rješavanja kopnene i morske granice, ta dva pitanja rješavala bi se odvojeno. Također, granično pitanje ne bi se rješavalo po načelu pravičnosti već prema međunarodnom pravu. Uz sve to, Slovenija bi nakon prihvaćanja prijedloga morala ukinuti blokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Slovenski pravni stručnjaci ističu kako je predmet spora točka do koje seže granica sa otvorenim morem. Dodaju kako je sada veoma bitno utvrditi točnu formulaciju sporazuma.

Posebno ističu kako je u cijelom slučaju bitan datum 25. lipnja 1991. godine, nakon kojeg niti jedan akt koji je Hrvatska unjela u pregovarački proces nije obvezujući za Sloveniju.

Stručnjaci ističu kako nije nužno da Slovenija prekine blokadu čim se pristane na Rehnov prijedlog, već 'kad bude postignut sporazum te ratificiran u oba parlamenta'.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika