07.05.2009. / 13:48

Autor: Robert Bajruši

Vlada ispred barikada

Niti oporba stoji iza nezadovoljnih zaposlenika, a još manje štrajkaši fanatično podupiru opozicijsku politiku i političare. No i jedni i drugi pritišću Vladu, i u idućih nekoliko tjedana, igrom sudbine i Sanaderove bahatosti, postat će saveznici

Možda članovi sindikata zaposlenih u javnim službama nisu potpuno u pravu kada ultimativno odbacuju zamrzavanje plaća i dogovor s Vladom, možda sindikalno članstvo ne shvaća kako je državna blagajna prazna i jednostavno ne postoji novac za njihove povišice, a možda Vilim Ribić i ostali sindikalni čelnici dosta vremena troše na samopromociju, ali kada se pogledaju potezi koje su u posljednjih godinu dana vukli premijer Ivo Sanader i njegovi najbliži suradnici, teško je kritizirati štrajk koji slijedi u kojem bi, prema prvim procjenama, trebalo sudjelovati otprilike 100.000 službenika.

To nipošto ne znači solidariziranje sa sindikalnim zahtjevima, koji su, uglavnom, nerealni i bez osjećaja za društvenu zbilju. Koliko god zvuči nepopularno, pravi problem javnih službi nisu male plaće (iako doista jesu relativno niske) nego kronična neefikasnost i prevelik broj zaposlenih. Nema u Hrvatskoj građanina koji nije osjetio inertnost administracije ili nisku razinu obrazovnog sustava, i zato će se rijetki solidarizirati sa štrajkom. Uostalom, i posljednji prvomajski događaji su pokazali odmak zaposlenih od sindikata, a posebice sindikalnih lidera, kojima nedostaje i karizma, kao i imalo kvalitetniji program.

A opet, doista je teško nemati simpatije prema kritikama upućenim Sanaderu, Šukeru ili Jadranki Kosor. Jer aktualna je koalicijska vlada mjesecima ignorirala najave recesije i ozbiljna upozorenja kako slijedi kriza hrvatskoga gospodarstva. Unatoč tim upozorenjima, Sanader je krajem 2008. odlučio kupovati vrijeme i kao lažni zalog socijalnom miru, obećao javnim službenicima 6-postotno povećanje plaća. Obećanje je, ponovimo, došlo u kasnu jesen 2008., kada je recesija već uzela maha, i ni jedan ozbiljan svjetski političar više se nije usudio radnicima ili službenicima dijeliti lažna obećanja. Sanader je odlučio ići protiv struje, i sada s pravom strahuje da ga ne potopi val nezadovoljstva.

Pritom ne treba gajiti iluzije kako će Ribićevi štrajkaši srušiti HDZ-ovu vladu, ali posve je razumljiva nervoza Vladinih dužnosnika i njihova podsjećanja kako nije fer ići u štrajk u tjednu kada se održavaju lokalni izbori. Samo što dosadašnja praksa izvršne vlasti pokazuje da su Ivan Šuker, Andrija Hebrang i Jadranka Kosor posljednji od hrvatskih političara koji imaju moralno pravo ponašati se poput Kalimera, uzvikujući "To je prava nepravda".

Njihovo potpuno nerazumijevanje događaja potvrđuju i optužbe prema kojima iza najavljenog štrajka, kao i studentskih prosvjeda, stoje opozicijski SDP i HNS. Kaže se "lud-zbunjenog", a tako nekako zvuči i pokušaj kompromitacije štrajkaša, povezujući ih sa Zoranom Milanovićem i Vesnom Pusić. U opoziciji nesumnjivo sa zadovoljstvom gledaju kako se Sanader pokušava izmigoljiti iz štrajkaškog klinča, no vrlo je teško očekivati da će SDP, a posebno HNS, profitirati od štrajkova. Niti oporba stoji iza nezadovoljnih zaposlenika, a još manje štrajkaši fanatično podupiru opozicijsku politiku i političare. No i jedni i drugi pritišću Vladu, i u idućih nekoliko tjedana, igrom sudbine i Sanaderove bahatosti, postat će saveznici.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika