08.05.2009. / 18:02

Autor: Hina

Scheffer: Hrvatska i Albanija model su za zemlje regije

"Način ulaska Albanije i Hrvatske u NATO bio je model", rekao je Scheffer dodavši da Savez nikoga ne isključuje i otvara svoja vrata svim zemljama regije koje mu žele pristupiti

Jaap de Hoop SchefferJaap de Hoop SchefferDržavni tajnik za europske integracije Davor Božinović sudjelovao je u petak u Tirani na sastanku Partnerskog vijeća Američko-jadranske povelje koji je otvorio glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer istaknuvši da je nedavni ulazak Hrvatske i Albanije u NATO model za sve zemlje regije.

"Način ulaska Albanije i Hrvatske u NATO bio je model", rekao je Scheffer dodavši da Savez nikoga ne isključuje i otvara svoja vrata svim zemljama regije koje mu žele pristupiti.

Na ministarskom sastanku potvrđena je važnost Američko-jadranske povelje (A5) u jačanju regionalne suradnje, izgradnji povjerenja i poticanja euroatlantskih integracija te je istaknuta uzajamna potpora i solidarnost zemalja sudionica na njihovu putu prema NATO-u i EU-u. Članice A5 su Albanija, BiH, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija.

Sudionici su u završnoj deklaraciji izrazili očekivanje da će Makedonija uskoro postati članicom NATO-a te su dali snažnu potporu BiH te Crnoj Gori.

Istaknuli su važnost Deklaracije sa summita u Strasbourgu i Kehlu u kojoj je pohvaljeno izvrsno funkcioniranje NATO-ove misije KFOR te se pozdravlja razmještaj EU Misije vladavine prava na Kosovu (EULEX).

Glavni tajnik Scheffer sastao se tijekom boravka u Tirani s albanskim premijerom Saliem Berishom i predsjednikom Bamirom Topiem koji mu je uručio odličje "Gjergj Kastrioti Skenderbeu" zbog potpore albanskome narodu, a Sveučilište u Tirani dodijelilo mu je počasni doktorat.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika