11.05.2009. / 12:24

Autor: Katarina Zorić

Srbi obećali: Ratko Mladić do kraja godine bit će u Haagu

Uoči dolaska glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza u Beograd, Ljajić je izjavio da je Srbija ispunila sve zahtjeve Haaškoga suda, osim onoga o uhićenju Ratka Mladića

Ljajić nije htio nagađati kada će se točno dogoditi Mladićevo uhićenjeLjajić nije htio nagađati kada će se točno dogoditi Mladićevo uhićenjeRasim Ljajić, srbijanski predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju sa Haškim sudom, najavio je da će se do kraja godine Ratko Mladić naći u Haagu.

Uoči dolaska glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza u Beograd, Ljajić je izjavio da je Srbija ispunila sve zahtjeve Haaškoga suda, osim onoga o uhićenju Ratka Mladića. "Ne znam hoće li će Brammertz nakon odlaska upotrijebiti sintagmu 'puna suradnja', ali vjerujem da će reći kako Srbija čini sve što može da se Mladić i Hadžić nađu u Haagu te da će njegov izveštaj biti pozitivan", izjavio je Ljajić za Blic.

Na pitanje kavu reakciju Nizozemske očekuje ako Brammertz ne izgovori ključne riječi, Ljajić je odgovorio: "Njihov stav je još uvek nepromijenjen i jako tvrd. Vidjet ćemo nakon Brammertzova izvještaja hoće li to utjecati na promjenu toga stava. Oni ga ne mijenjaju, ne zato što ne vjeruju da Srbija ne čini sve da uhvati Mladića, već zato što je za promjenu toga stava potrebna suglasnost njihova parlamenta. A oni i dalje to žele izbjeći."

Ljajić se nada što pozitivnijem Brammertzovu izvještaju jer će onda, kako smatra, pozicija Nizozemske biti teže obranjiva. "I sada smo neopravdano kažnjeni zbog takvog stava Nizozemske", ustvrdio je Ljajić.

Srbijanski predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju sa Haškim sudom nije htio nagađati kada će se točno dogoditi Mladićevo uhićenje jer je to, kako je rekao, nepredvidljivo. "Samo očekujem da će se ovaj veliki trud morati isplatiti. Oni se ne mogu vječno skrivati i ako su u Srbiji nemoguće je da ne budu pronađeni do kraja godine jer smo poduzeli mnoge aktivnosti. Prikupljamo i provjeravamo sve informacije i ima ih vrlo zanimljivih. Sa sigurnoću mogu reći da je sve više kockica u mozaiku koji pravimo", naglasio je Ljajić.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika