13.05.2009. / 19:15

Autor: Hina

Američka rezolucija podijelila političare u BiH

Hrvatske i bošnjačke stranke u BiH pozdravile su rezoluciju, a srpski čelnici iz Banje Luke poručili su pak kako se protive utjecaju stranaca u procesu ustavnih promjena

Milorad DodikMilorad DodikRezolucija u američkom Kongresu, kojom se poziva na ustavne promjene u BiH te najavljuje imenovanje posebnog predstavnika SAD-a za Balkan, podijelila je u srijedu političare u BiH.

Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je u utorak rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom upozorava na "nužnost ustavnih reforma" u toj zemlji i važnost stalna sudjelovanja SAD-a u partnerstvu s Europskom unijom, kako bi BiH postao učinkovita država sposobna ispuniti uvjete za uključenje u NATO i EU.

Hrvatske i bošnjačke stranke u BiH pozdravile su rezoluciju, a srpski čelnici iz Banje Luke poručili su pak kako se protive utjecaju stranaca u procesu ustavnih promjena.

U kongresnoj rezoluciji se ističe kako je "puno uključenje BiH u euroatlantsku zajednicu u državnom interesu SAD-a" i da je "važno za stabilizaciju jugoistočne Europe".

Stoga se upozorava da "BiH treba hitno izgraditi u učinkovitu državu sposobnu ispuniti domaće i međunarodne obveze, uključivo državnu vladu sposobnu provoditi samoodržive reforme i ispuniti uvjete EU-a i NATO-a" za članstvo.

Rezolucijom se traži da vlada predsjednika Baracka Obame imenuje "posebnog izaslasnika za Balkan koji će raditi u partnerstvu s EU-om i političkim čelnicima u BiH, kako bi se omogućile reforme na svim razinama vlade i društva".

Američki bi izaslanik također "pomagao u političkom razvoju drugih zemalja u regiji", dodaje se u rezoluciji za koju je prijedlog 12. veljače podnio demokratski kongresnik Howard Berman, predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa, a poslije se pridružilo još 29 supokrovitelja.

U rezoluciji se ponavlja potpora SAD-a "suverenosti, teritorijalnoj cjelovitosti i pravnom kontinuitetu BiH, unutar međunarodno priznatih granica, te jednakosti njezinih triju konstituitivnih naroda unutar jedinstvene, multietničke države u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom".

Istodobno se upozorava na slabosti toga sporazuma, u koji je, po dokumentu, "uključeno puno ustupaka zbog potrebe da se brzim djelovanjem sačuvaju ljudski životi, na račun nastojanja da se razviju učinkovite političke institucije".

Kongresna rezolucija ističe napredak koji je BiH postigao u proteklih 13 godina u izgradnji miroljubiva i demokratskog društva, provedbi važnih reforma u upravi, sudstvu, oružanim snagama, te u koracima prema pridruživanju EU i NATO-u, potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om 2008. i ulasku u Partnerstvo za mir NATO-a 2006.

Također se ističe ocjena Venecijanske komisije Vijeća Europe da sadašnja ustavna rješenja u BiH nisu "ni učinkovita ni racionalna", te podsjeća da paket ustavnih reforma, usklađen među pet najvećih stranaka u BiH, 2006. nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Američki Kongres u rezoluciji podupire djelovanje Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) te zaključuje da taj ured ne treba zatvoriti sve dok Vijeće za provedbu mira (PIC) definitivno ne utvrdi da je BiH ispunio ciljeve i uvjete za takvu odluku, koje je Vijeće odredilo u veljači 2008.

Rezolucija je prihvaćena tjedan dana uoči posjeta potpredsjednika SAD-a Joea Bidena BiH, Srbiji i Kosovu.

"Poštujem pravo Kongresa SAD-a, ali moram reći da su ustavne promjene u BiH naš problem i o nama će ovisiti hoće li ih biti ili ne", rekao je u srijedu predsjednik vlade srpskog entiteta u BiH i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić rezoluciju smatra putem za izgradnju demokratske Bosne i Hercegovine.

"Prihvaćanje rezolucije, povezane s najavljenim posjetom američkog potpredsjednika Bidena Bosni i Hercegovini, konkretizira planove za snažnije sudjelovanje Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji, te navodi mjere koje moraju biti poduzete kako bi se izgradila potpuno demokratska i funkcionalna država BiH", priopćeno je u srijedu iz Silajdžićeva ureda.

I hrvatske političke stranke pozdravile su snažnije američko sudjelovanje u BiH.

"Ohrabruje vijest da će se SAD djelatnije uključiti u rješavanje problema u BiH. Ne mislim pri tome da će drugi riješiti naše probleme, ali mogu znatno pomoći", rekao je član Predsjedništva HDZ-a BiH Bariša Čolak za lokalne medije.

HDZ 1990. smatra posebno važnim što se u rezoluciji podupire puno uključenje BiH u euroatlantske integracije, što je, po tumačenju te stranke, "ne samo u državnom interesu SAD nego je i važno za stabilizaciju jugoistočne Europe".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika