14.05.2009. / 11:46

Autor: Katarina Zorić

U petak Srbi i Rusi potpisuju sporazum o Južnom toku

Prema ranijim Bajatovićevim izjavama, razmatraju se dva rješenja gdje bi protok plina kroz Srbiju mogao biti 23,1 ili 21,4 milijarde kubnih metara godišnje. Bajatović će, kao član srpske delegacije, u sklopu trodnevnog posjeta u Sočiju potpisati sporazum, a kako je navedeno,potpisivanje ovog dokumenta predviđeno je za sutra

Srpski i ruski predsjednici, Boris Tadić i Dmitrij MedvedevSrpski i ruski predsjednici, Boris Tadić i Dmitrij MedvedevGeneralni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potpisat će sutra s predsjednikom Upravnog odbora ruskog Gazproma Aleksejem Milerom sporazum o trasi gasovoda "Južnog toka" kroz Srbiju, priopćeno je iz Srbijagasa. Sporazum će biti potpisan u ruskom gradu Sočiju, a pitanje kapaciteta pilnovoda bit će precizirano studijom izvedivosti. Predviđa se da plinovod kroz Srbiju prođe dužinom od 450 kilometara.

Prema ranijim Bajatovićevim izjavama, razmatraju se dva rješenja gdje bi protok plina kroz Srbiju mogao biti 23,1 ili 21,4 milijarde kubnih metara godišnje. Bajatović će, kao član srpske delegacije, u sklopu trodnevnog posjeta u Sočiju potpisati sporazum, a kako je navedeno, potpisivanje ovog dokumenta predviđeno je za sutra.

"Sporazumom su zaštićeni interesi srpske strane kako nam se ne bi dogodilo da imamo 49 posto kapitala i da nas mogu preglasati. Treba postojati lista najvažnijih odluka koje se ne mogu donijeti bez suglasnosti Srbijagasa", - rekao je Bajatović. On je najavio da će zajedničko poduzeće Gazproma i Srbijagasa biti formirano odmah, sa sjedištem u Švicarskoj.

Prema nekim najavama, nakon formiranja zajedničkog poduzeća u Švicarskoj dvije tvrtke trebale bi osnovati i kompaniju kćer u Srbiji kako bi se plin mogao distribuirati, ali za sada nema preciznijih informacija kada bi se to trebalo dogoditi.

U Sočiju će biti potpisana četiri sporazuma, uz peti - bilateralni sporazum između Rusije i Italije koji će potpisati premijeri Italije i Rusije Silvio Berlusconi i Vladimir Putin. "Prije ili poslije toga bit će potpisani sporazumi između nacionalnih kompanija Srbije, Grčke, Bugarske i Italije s ruskim Gazpromom čime bi, u stvari, najveći broj dionica Južnog toka bio definiran i ugovorom preciziran", naglasio je Bajatović.

Južni tok je plinovod za transport ruskog prirodnog plina čija je trasa planirana od ruske luke Novorosijsk, preko dna Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluotoka, Srbije i Mađarske, do Austrije i Italije. Osnovni sporazum o suradnji koji definira izgradnju dijela plinovoda Južni tok i tranzit prirodnog plina preko Srbije, potpisali su 24. prosnica u Moskvi predsjednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miler i Bajatović. Taj dokument predviđa da ruska kompanija ima 51 posto udjela u zajedničkom poduzeću za izgradnju plinovoda kroz Srbiju, minimalnog protoka od 10 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Plinovod kroz Srbiju trebao bi biti izgrađen najkasnije do 31. prosnica 2015. godine, a završetak studije izvedivosti za izgradnju plinovoda planiran je najkasnije do 30. rujna 2009. godine. Za cijeli projekt plinovoda Južni tok do 30. lipanj 2010. godine. Ulazna točka plinovoda u Srbiju trebala bi biti na bugarsko-srpskoj granici, izlazna na srpsko-mađarskoj granici, a dogovoreno je i da jedan krak plinovoda prolazi do Republike Srpske.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika