14.05.2009. / 13:45

Autor: Katarina Zorić

Rohatinski ostao bez municije: 'HNB više ne može pomoći likvidnosti sustava'

lavni problem relanog sektora, kaže Rohatinski, bit će nelikvidnost, ali i kreditna aktivnost banaka

Rohatinski je istaknuo kako je kriza upozorenje da se ne može više ponašati kao prijeRohatinski je istaknuo kako je kriza upozorenje da se ne može više ponašati kao prijeŽeljko Rohatinski, guverner HNB-a, poručio je da monetarni sektor nema kapaciteta financirati rast kao do sada, iako je izdržao prvi udar krize i ostao stabilan. Rohatinski je na konferenciji Hrvatskoga novčanog tržišta u Opatiji upozorio da realni sektor problemi tek očekuju.

"Monetarni sustav je stabilan, ali ni HNB više nema mogućnosti da smanjivanjem opće stope pričuve nešto bitno napravi za likvidnost sustava", poručio je guverner.

U Hrvatsku je prošle godine stiglo 6,4 milijarda eura stranog kapitala koji je bio glavni izvor financiranja rasta i potrošnje u zemlji. Međutim, kako je upozorio guverner HNB-a, inozemni dugovi ove će godine stagnirati, inozemna ulaganja će se prepoloviti, a izvoz će pasti 10 posto. Naglasio je da monetarne akrobacije ne mogu nadomjestiti nestašicu deviza.

Glavni problem relanog sektora, kaže Rohatinski, bit će nelikvidnost, ali i kreditna aktivnost banaka. "Dijelom i uz pomoć HNB-a, banke su posljednjeg kvartala 2008. i prvog 2009. glavninu kredita usmjerile prema državi. Da se to nije dogodilo, država bi dospjela u ozbiljnu insolventnost, da ne upotrijebim teže riječi", istaknuo je Rohatinski.

Napomenuo je i da je velika zabluda razmišljanje da se ponovno može uspostaviti isti obrazac ponašanja kao i ranije. Prema njegovim riječima, dugoročan ekonomski rast ne može se zasnivati na potražnji koja generira rast opće zaduženosti. "Kriza nije privremeni prekid u rastu i razvoju već drastično upozorenje i opomena da se ne može ponašati kao prije", rekao je Rohatinski.

Izvijestio je i da je došlo do pogoršanja u kvaliteti plasmana banaka i njihovoj naplati, ali da banke te plasmane ne prikazuju kao nenaplative nego da ih reprogramiraju. Napomenuo je da je potrošnja u državi pala i zbog toga što je stanovništvo lani izgubilo 47 milijardi kuna financijske imovine koje su uložili u investicijske fondove i dionice. "Izgubilo se sve što se fiktivno zaradilo u 2007.", rekao je Rohatinski.

U Opatiji se danas održava znanstveno-stručni skup Hrvatsko novčarsko tržište na kojemu se tvrtke želi pripremiti da ove godine ne očekuju inozemni kapital kao prethodnih godina.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika