14.05.2009. / 15:03

Autor: Nacionalova redakcija

Jeremićev poučak: Srpski diplomat kojeg Tadić skriva a državnici izbjegavaju

Potpredsjednik SAD-a Joseph Biden posjetit će Srbiju, ali se neće sastati s tamošnjim ministrom vanjskih poslova; slično se dogodilo i kad je Srbiju posjetio Sanader, čiji je jedini zahtjev bio je da se ne sastane s Jeremićem, kojeg Hrvatska smatra odgovornim za zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Srbije

Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u društvu s predsjednikom Borisom TadićemSrpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u društvu s predsjednikom Borisom TadićemPrilikom posjeta Beogradu, potpredsjednik SAD-a Joseph Biden sastat će se s predsjednikom Srbije Borisom Tadiće, i ministrom obrane Draganom Šutanovcem, piše srski list Borba. Najzanimljivije je da će u ovom bilateralnom susretu još jedan visokopozicionirani inozemni političar zaobići srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, kao što je bilo i u slučaju posjete premijera Sanadera prije mjesec dana.

Naime, prije Sanaderova posjeta Beogradu, Boris je Tadić poslao predsjednika Vanjskopolitičkog odbora Skupštine Srbije Mičunovića u posjet Zagrebu da bi izgladio odnose između dvaju zemalja koji su se bitno pogoršali nakon hrvatskog priznanja Kosova. Mičunović je uspješno obavio svoj posao, te dogovorio posjet premijera Sanadera Beogradu. Jedini zahtjev hrvatske strane bio je da se Sanader ne sastane s Vukom Jeremićem, kojeg Hrvatska smatra odgovornim za zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Srbije.

Srpski predsjednik Tadić to je 'suptilno' riješio tako da je posjet Hrvatskog premijera dogovorio u terminu kada je Jeremić bio na službenom putu u Turskoj. Ironijom sudbine, Jeremić se na taj način kao čelnik srpske vanjske politike (barem prema poziciji) u Tadićevom taboru sve više promiče kao pojedinac kojeg ovaj nerado pokazuje stranim posjetiteljima.

Slična situacija već mu se dogodila prilikom njegovog posjeta SAD-u u Bijeloj kući. Tamo se trebao sastati s Bidenovim zamjenikom Anthonyem Blinkenom, a sastanak je zakazan na Jeremićev zahtjev. Međutim, nakon što je došao u Bijelu kuću, Jeremić je čekao Blinkena pola sata u hodniku. Onda se pojavio šef kabineta savjetnika Blinkena i dao Jeremiću telefon s Blinkenom na vezi koji mu je rekao da se ispričava i da ne može doći na sastanak. Vuk Jeremić je nakon izlaska iz Bijele kuće novinarima dao izjavu da se sastao s Anthonyem Blinkenom, a srpsko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopćenje u kome je navelo da je Jeremić razgovarao s Bidenovim savjetnikom.

Nakon što se saznala istina o sastanku Jeremića i Blinkena, srpski predsjednik Tadić je zatražio izjavu ministra vanjskih poslova o tom događaju. Jeremić je tada priznao da sastanka nije bilo. Taj događaj je samo prelio čašu i sada izgleda da su Jeremića još jednom kao kakvo neugledno čeljade odbili pozvati da predvodi čašicu razgovora sa američkim političarima. Nije poznato gdje će se tada nalaziti Jeremić, no prema prijašnjim Tadićevim reakcijama, izgledno je da će ga iz Srbije poslati na važno diplomatsko putovanje. (M.B.)

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika