15.05.2009. / 09:20

Autor: Katarina Zorić

Slovenci konačno šalju odgovor na Rehnov prijedlog?

Prijedlog koji je Sloveniji poslao Rehn nije bio uravnotežen, pa je Sloveniji bilo potrebno vrijeme kako bi se odlučila o prijedlogu i podnijela svoje amandmane, izjavio je slovenski premijer Borut Pahor nakon sjednice vlade

Rehnov prijedlog Slovenci su dopunili jer nisu bili zadovoljni predloženim riješenjemRehnov prijedlog Slovenci su dopunili jer nisu bili zadovoljni predloženim riješenjemSlovenski parlamentarni vanjskopolitički odbor danas bi trebao raspravljati o dopunama Rehnovu prijedlogu, a nakon toga odgovor bi trebao biti poslan Rehnu. Slovenska vlada prihvatila je jučer dopune na prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog spora. Slovenski premijer Borut Pahor nakon sjednice vlade izjavio je da prijedlog koji je Sloveniji poslao Rehn nije bio uravnotežen, pa im je bilo potrebno vrijeme kako bi se odlučili o prijedlogu i podnijeli svoje amandmane.

Slovenske dopune imaju oznaku tajno, no HTV neslužbeno doznaje da je riječ o pet dopuna:

- zajedničko rješavanje granice na kopnu i moru;
- granica se određuje prema oba načela pravičnosti - equity i ex aeque et bono;
- deblokada hrvatskih pristupnih pregovora nakon ratifikacije sporazuma u oba parlamenta;
- da u sporazumu ostane mogućnost medijacije ako države prekinu proces arbitraže ili ako same postignu dogovor o drugom rješenju spora;
- drukčiji sastav arbitražnog povjerenstva - po jednog člana imenuju Hrvatska i Slovenija, predsjedika imenuje Europska komisija, a on još dva člana.

Hrvatska najvjerojatnije dopune neće prihvatiti pa je sve izglednija propast postizanja dogovora o granici koji bi omogućio deblokadu naših pristupnih pregovora.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk jučer je izjavio da Hrvatska mora ozbiljno shvatiti slovenske dopune Rehnova prijedloga o arbitraži, jer europski povjerenik za proširenje dvjema državama nije predložio konačan dokument koji se ne bi mogao mijenjati.

Ne uspije li Rehnov prijedlog, Slovenija navodno računa na navodni francuski prijedlog, koji je već dugo na stolu, objavila je POP TV. Prema tom bi se prijedlogu o prijeporu na kopnenom dijelu granice s Hrvatskom odlučivalo na Međunarodnom sudu pravde, a o granici na moru arbitražom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika