15.05.2009. / 12:33

Autor: Katarina Zorić

Veliki maestro: Matanoviću 11 godina zatvora, Peši dvije

U suđenju za Veliki maestro Matanović je proglašen krivim za primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti te druge nezakonitosti u nekoliko privatizacijskih slučajeva

Matanović je danas proglašen krivim te je osuđen na 11 godina zatvoraMatanović je danas proglašen krivim te je osuđen na 11 godina zatvoraSudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul osudilo je danas potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića na 11 godina zatvora, a Roberta Pešu na dvije godine. Sud je odredio i da se Matanoviću oduzme nezakonito stečenih 250 tisuće eura i 125.500 kuna. Pravomoćnost presude Matanović će dočekati u pritvoru u kojemu se nalazi od lipnja 2007. godine, a u kaznu će mu se uračunati i dvije godine koje je proveo u pritvoru.

Voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci zatvora, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, a zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder dobio je tri godine zatvora. Dosuđena mu je i trogodišnja zabrana bavljenjem odvjetništvom, a oduzet će mu se i 128.000 kuna nezakonite imovinske koristi.

Na tajnim snimkama spomenuto Sanaderovo ime

Tajni agenti su Joško Kuzmanić i Mihail Mošnogorskij

Sve funkcije uhićenih u aferi "Maestro"

Drama u pravosuđu zbog Ivana Gotovca

Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medića.

Podsjetimo, krajem siječnja 2008. završena je sedmomjesečna istraga, a tri tjedna poslije USKOK je podignuo optužnicu protiv desetero osumnjičenika. Uskoro se postupak odvajio za Gotovca i Stanića, koji su na suđenju u tzv. slučaju 'Mali maestro' u veljači ove godine nepravomoćno oslobođeni optužbe za primanje i davanje mita te zloporabu oko privatizacije 'Dalmacijavina' i splitskog hotela 'Bellevue'.

Na početak suđenja u slučaju 'Veliki maestro' od osmero optuženika petero se brani sa slobode, a trojica - Matanović, Peša i Petlevski dolaze iz pritvora. Kao i u istrazi, svi tvrde da nisu krivi i odbijaju USKOK-ove optužbe.

Tijekom suđenja prikazan je tajno snimljen videomaterijal te audiomaterijal u kojemu je glavnu ulogu uglavnom imao Matanović. Tako se na nekim snimkama vidi kako od USKOK-ova pouzdanika Kuzmanića uzima kuvertu s 50.000 eura i govori kako mu je to 'za kavicu'. Tužiteljstvo tvrdi da je Matanović preko Kuzmanića tražio više od milijun i pol eura, koje je trebao dobiti za pomoć navodnim ruskim investitorima pri izgradnji apartmana na zemljištu bivše Ciglane 'Nin'.

Tijekom sedmomjesečnog suđenja ispitani su mnogobrojni svjedoci, među kojima i potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec, tužiteljstvo je zatražilo osuđujuće presude za sve optuženike, a obrana oslobađajuće. Tvrdili su, naime, da je riječ o montiranom postupku temeljenom na nezakonito pribavljenim dokazima i pokrenutom zbog Europske unije.

Vezane vijesti

Oslobođeno troje iz 'velikog maestra'

Oslobođeno troje iz 'velikog maestra'

Troje optuženih iz korupcijske afere 'veliki maestro' - bivši šef Odjela nekretnina Hrvatskoga fonda za privatizaciju Igor Petlevski, istarska… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika