05.01.2011. / 21:31

Autor: Nacionalova redakcija

Duvnjak o Orco-u: 'HFP i država pokušavaju sve kako bi spasili Sunčani Hvar'

"Država je zasigurno u dobroj vjeri ušla s privatnim partnerom u poslovni odnos kako bi se podigla kvaliteta turističke usluge, razvilo društvo "Sunčani Hvar" te kako bi mu se omogućilo stabilno poslovanje, veće plaće i kvalitetniji uvjeti za radnike", dodao je

Vedran DuvnjakVedran DuvnjakPredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedran Duvnjak najavio je večeras da će Orco grupi u vezi društva "Sunčani Hvar" ponuditi osnivanje neovisnog stručnog tima, a ako do toga ne dođe da će se pokrenuti postupak arbitraže.

Bit će to idući korak Fonda, rekao je Duvnjak za Dnevnik HTV-a te naglasio da "HFP i država pokušavaju, sukladno pravima koji proizlaze iz zakona i ugovora, učiniti sve kako bi spasili Sunčani Hvar i zaštitili interese države".

Napomenuo je da su odbili Orcov program restrukturiranja jer je "neralano postavljen i bitno smanjuje temeljni kapital društva", te da su zauzvrat ponudili kvalitetniji program restrukturiranja koji se bazira na stabilnom poslovanju i razvoju društva u budućnosti te uvažava interese, ne samo jednog ili dva dioničara, nego i malih dioničara, interese države i samih radnika.

Podsjetio je kako je HFP svojedobno raskinuo ugovor s Orcom i samim tim ponudio osnivanje neovisnog stručnog tima, s obzirom da postoje prijepori između Orco grupe i države, kako bi tim točno utvrdio što se i na koji način događalo u "Sunčanom Hvaru" i postoje li pogrešne poslovne odluke koje su se donosile u Društvu, a koje su dovele do današnjeg financijskog položaja.

Na pitanje što će biti u slučaju da istraga utvrdi da je i ugovor o javno-privatnom partnerstvu štetan te može li se taj ugovor poništiti i može li država ponovno doći u posjed većinskog paketa dionica, Duvnjak je odgovorio kako je i tako nešto moguće, ali trebaju, kaže, snositi odgovornost oni koji su takav ugovor u to vrijeme, 2005., sklopili.

Odgovarajući na pitanje kolika je odgovornost države koja je pristajala na Orcove kombinacije kojima je došao do većinskog paketa ili je to već bilo zapisano u ugovoru, Duvnjak je naveo kako su određene odredbe bile zapisane u tom ugovoru, a prvenstveno da je tim ugovorom dano pravo Orco-u na isključivo upravljanje Društvom čime je, dodaje, država onemogućena da utječe na poslovanje društva.

"Država je zasigurno u dobroj vjeri ušla s privatnim partnerom u poslovni odnos kako bi se podigla kvaliteta turističke usluge, razvilo društvo "Sunčani Hvar" te kako bi mu se omogućilo stabilno poslovanje, veće plaće i kvalitetniji uvjeti za radnike", dodao je.

Zamoljen da komentira kako se i ranije upozoravalo da javno-privatno partnerstvo nije primjereno za klasičnu komercijalnu djelatnost i je li to pokriće za javno-privatne "muljaže", Duvnjak je rekao da se s tim ne bi složio.

"Ne treba gledati javno-privatno partnerstvo u startu kao negativno. Ovdje se radi o komercijalnom odnosu, odnosu dvaju dioničara, i omogućavanju privatnom investitoru da kroz ulaganje novca u društvo postane određeni vlasnik, ali isto tako država mora zaštiti svoje interese i ne može dopustiti da bilo koji dioničar, u ovom slučaju Orco, provodi svoje odluke na način na koji on to želi", kazao je Duvnjak.

Na pitanje o isplati plaća radnicima "Sunčanog Hvara" u zimskim mjesecima te hoće li HFP tu intervenirati, Duvnjak je odgovorio kako je Fond je već intervenirao više puta kod isplate plaća i to ne samo u "Sunčanom Hvaru". "Radnici za svoj rad moraju biti adekvatno plaćeni, a ne dobivati minimalac ili čak ne dobivati plaću", dodao je.

"Radnici su zadnji koji su krivi za situaciju u Sunčanom Hvaru, a kriv može biti menagement koji je očito donosio pogrešne poslovne odluke, što današnji financijski položaj Sunčanog Hvara i pokazuje", zaključio je Duvnjak.

Vezane vijesti

Duvnjaku druga kaznena prijava

Duvnjaku druga kaznena prijava

U POSLOVNIM KRUGOVIMA sve se češće može čuti vijesti kako je bivši predsjednik Fonda za privatizaciju, Vedran Duvnjak, u većim problemima nego što se… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 05.01.11. 21:37

Tesko ce se komunjare priviknuti na izgubljene privilegije,Hrvatskoj je potrebna zestoka cistka petokolonasa,ali i lopova i obnoviti goli otok da ne zjapi napusten,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika