18.05.2009. / 17:24

Autor: Hina

Pahor: Ulaskom Hrvatske u EU Balkan će dobiti još jednog zagovornika

Pahor je kao ključni izazov koji se nalazi pred EU glede širenja naveo ratifikaciju Lisabonskog ugovora

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor primio je u ponedjeljak makedonskog predsjednika Đorđija Ivanova koji boravi u posjetu Sloveniji, pri čemu je Pahor poručio kako se njegova zemlja zauzima za pristup država iz jugoistočne Europe Europskoj uniji.

Dvojica su političara osim o gospodarskim i političkim bilateralnim odnosima razgovarala i o stanju u susjedstvu.

Kako je nakon razgovora priopćio Pahorov ured, Slovenija podržava uključivanje svih država zapadnog Balkana u EU.

"Slovenija nastoji da se EU proširi na države zapadnog Balkana, podržavamo članstvo Hrvatske u EU, ulaskom Hrvatske države zapadnog Balkana dobit će još jednog snažnoog zagovornika njihova članstva", navedeno je u priopćenju nakon sastanka.

Pahor je kao ključni izazov koji se nalazi pred EU glede širenja naveo ratifikaciju Lisabonskog ugovora.

Razgovorom su dominirale teme s područja gospodarske suradnje.

Prije Pahora, odlučnu potporu Makedoniji u njezinu nastojanju da što prije dobije datum za otpočinjanje pristupnih pregovora s EU izrazio je i Ivanovljev domaćin, slovenski predsjednik Danilo Tuerk. On očekuje da će makedonsko-grčki spor zbog imena Makedonija biti riješen kompromisom budući da Grčka tim pitanjem uvjetuje ulazak Makedonije u EU i NATO.

Posjet američkog potpredsjednika Josepha Bidena regiji ovih bi dana mogao "ubrzati dinamiku" rješavanja grčko-makedonskog spora, ocijenio je Tuerk nakon razgovora s Ivanovom.

Posjet makedonskog predsjednika Tuerk je iskoristio i kao priliku za ukazivanje na otvorena granična pitanja među državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, navevši da je riječ o važnim temama i da rješavanje tih prijepora treba ubrzati.

Ivanova je primio i predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar, a bilo je riječi o ubrzanju postupaka liberalizacije viznog režima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika