18.05.2009. / 18:26

Autor: Hina

Vrhovni sud SAD-a odbacio optužbe za zlostavljanje zatovrenika protiv direktora FBI-a i ministra pravosuđa

Vrhovni sud poništio je odluku nižeg suda koji je ocijenio dopuštenom tužbu Pakistanca Džavaida Ikbala protiv visokih američkih dužnosnika

Vrhovni sud nije vidio povezanost između dužnosnika i mučenjaVrhovni sud nije vidio povezanost između dužnosnika i mučenjaAmerički vrhovni sud u ponedjeljak je odbacio tužbu za zlostavljanje pritvorenika nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., protiv tadašnjeg direktora FBI-a Roberta Muellera i ministra pravosuđa Johna Ashcrofta.

Vrhovni sud poništio je odluku nižeg suda koji je ocijenio dopuštenom tužbu Pakistanca Džavaida Ikbala protiv visokih američkih dužnosnika.

Ikbal je pakistanski musliman koji je 2002. proveo gotovo šest mjeseci u samici zatvora u New Yorku 2002.

Tužbu protiv Ashcrofta i Muellera obrazložio je njihovom navodnom odgovornošću za politiku pritvaranja zatočenika u SAD-u nakon napada 11. rujna 2001., na temelju njihovih vjerskih uvjerenja i rase, kao djela nezakonite etničke i vjerske diskriminacije.

Ikbal je u tužbi naveo da je bio izložen verbalnom i fizičkom zlostavljanju, uključujući i surovo premlaćivanje, te nepotrebne pretrage uz skidanje odjeće.

Vladini odvjetnici tvrdili su kako ne postoji ništa što može povezati Muellera i Ashcrofta s navodnim zlostavljanjem koje je iskusio Ikbal.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika