Objavljeno u Nacionalu br. 705, 2009-05-19

Autor: Plamenko Cvitić

Svi pobjegli iz HHO-a: Kako su Čičak i Banac uništili nekoć uglednu udrugu

Nakon žestoke svađe na plenumu, koji je bio zatvoren za javnost, udrugu su napustili Igor Mandić i Sanda Langerholz- Miladinov, a već ovog tjedna to će, prema nekim izvorima, učiniti i glumac Relja Bašić te Dragomir Vojnić, jedini preostali osnivač HHO-a

VILI MATULA suprotstavio se Čičku i Bancu, pa su ga oni odlučili isključiti iz udrugeVILI MATULA suprotstavio se Čičku i Bancu, pa su ga oni odlučili isključiti iz udrugeHrvatski helsinški odbor pod vodstvom Ive Banca i Ivana Zvonimira Čička na korak je do potpune propasti: preostalih troje zaposlenika plaće ne prima još od listopada prošle godine, zbog neplaćanja najma udruga početkom lipnja mora se iseliti iz sadašnjih prostorija, a udruga gotovo svakodnevno ostaje bez poznatih članova koji demonstrativno odlaze nezadovoljni vodstvom. Proteklog vikenda u Zagrebu je održan plenum HHO-a na kojem je iz udruge istupio glumac Vili Matula, kojeg su prije toga Čičak i Banac htjeli izbaciti.

Nakon žestoke svađe na plenumu, koji je bio zatvoren za javnost, udrugu su napustili Igor Mandić i Sanda Langerholz- Miladinov, a već ovog tjedna to će, prema nekim izvorima, učiniti i glumac Relja Bašić te Dragomir Vojnić, jedini preostali osnivač HHO-a. Osim njih, proteklih mjeseci od Čička i Banca distancirali su se i drugi: tako je još početkom veljače vlasnik izdavačke kuće Profil Danijel Žderić podnio ostavku na funkciju rizničara HHO-a, a slično je postupio i izvršni direktor Igor Ivašković. Razlozi rapidnog osipanja članstva te nekoć respektabilne udruge za zaštitu ljudskih prava jednostavni su. Otkako su lani na čelne funkcije došli Ivo Banac i Ivan Zvonimir Čičak, mnogi donatori i partnerske organizacije prekinule su suradnju s HHO-om ili im uskratile novčana sredstva, velikim dijelom zbog njihova lošeg imidža i kompromitiranosti, ali i činjenice da se HHO već godinu dana ne bavi nijednim konkretnim projektom. Tako je udruga koja je nekoć zapošljavala dvadesetak ljudi do danas spala na samo troje. Čak i oni koji su ostali već neko vrijeme razmišljaju o odlasku, a jedina zaposlenica koja je ostala vjerna vodstvu je Čičkova šurjakinja Marica Čičak. Budući da osim plaća za zaposlenike Ivo Banac već mjesecima nije platio najam za prostorije udruge u Bauerovoj ulici u Zagrebu, već početkom lipnja HHO bi se doslovce mogao naći – na cesti. Istovremeno, bahati dvojac Banac - Čičak posvađao se s delegacijom Europske komisije u Hrvatskoj i nizom drugih udruga, a značajan dio članova udruge ne slaže se s njihovom politizacijom i nedavnim izjavama o ratnim zločinima u Drugom svjetskom ratu.

Bivši član HHO-a Vili Matula za Nacional je kazao: "Zadnjih godinu dana HHO se isključivo bavio lansiranjem Ive Banca kao mogućeg kandidata za predsjednika države. Banac je očito projekt frakcije Europapress holdinga koja želi da on postane predsjednik, a HHO im u tome služi tek kao trampolin, odskočna daska. Jedino je šteta što su pritom polomili kičmu brojnim aktivistima koji su se doista željeli baviti zaštitom ljudskih prava." Zbog štetnog ponašanja i izjava Čička i Banca, ekonomist Dragomir Vojnić, koji je bio jedan od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora, prema nekim izvorima također vrlo ozbiljno razmišlja odlasku iz udruge. On je za Nacional kazao: "Ivi Bancu i Ivanu Zvonimiru Čičku smetaju svi koji ne misle kao oni. A takvih ima mnogo, jer oni udrugu politiziraju i pokušavaju svrstati na jednu stranu, i to desnu koja relativizira antifašizam. Njih dvojica iz meni nejasnih razloga pokušavaju izjednačiti Josipa Broza i Antu Pavelića", zaključio je Vojnić.

Vezane vijesti

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske… Više

Komentari

registracija
23/1/07

boltek, 20.05.09. 12:05

Žao mi je novinara koji piše o nekomu a da ne provjeri tko je taj bio i tko je sada.
Banac. Za koga je njegova obitelj radila za II svjetskog rata? Zašto su došli pod Titov udar?
Zašto se Banac osvećuje Puhovskom? Provjerite gdjje i kako je čija supruga maknuta s fakulteta
i malo se zamislite. Kad sve to provjerite možete razumjeti zašto banac hoće izjednačiti Pavelića i Tita.
Čičak šlepao se uz Budišu najvjerojatnije po zadatku.Vjerujem da gospođa Savka (koja je bila dama 1971.i koja to ostaje i danas) zna puno više.
Kada su ostvareni amandmani 1971.i kada su gđa. Savka i Tripalo postigli ono najviše što se u onim vremenima moglo, i kada je Tito odputovao u Beograd i poput Pilata rekao - Ja tu ne nalazim
nacionalizma, zašto su Budiša i krug oko njega nastavili studentski štrajk. Tko ih je na to nagovarao. Naravno da su Bakarić, Blažević, i ekipa oko njih preko noći okrenuli Staroga.
Ovaj dvojac pokreće osobna mržnja.
HHO je udruga za zaštitu ljudskih prava.
Kada su digli glas protiv poslodavac koji ne plaćaju svoje radnike? Kad su stali u obranu onih na rubi preživljavanja. To im nije interes.
Njihov moto je posvađati antifašiste i one druge.
Posvađati sve nas da bi oni mogli u miru dijeliti kolač i promovirati sebe.
Malo proučite neke stvari i onda pišite.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika