19.05.2009. / 13:08

Autor: Hina

Počeli prvi službeni pregovori Rusije i SAD-a o smanjenju nuklearnog oružja

U roku pet mjeseci oni trebaju razraditi pravno obvezujući sporazum koji će zamijeniti START I, čija primjena istječe 5. prosinca ove godine

Ruski premijer Vladimir PutinRuski premijer Vladimir PutinPrvi službeni pregovori Rusije i SAD-a o postizanju novog dogovora o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji će zamijeniti Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START I) iz 1991. godine, počeli su u utorak u Moskvi, javljaju ruski mediji.

Stručna izaslanstva na pregovorima, za koje se očekuje da će trajati dva dana, vode direktor odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova za pitanja sigurnosti i razoružavanja Anatolij Antonov i pomoćnica američke države tajnice Rose Gottemoeller.

Gottemoeller dobro vlada ruskim jezikom i dugo je bila na čelu Zaklade Carnegie u Moskvi, pišu ruski mediji.

U roku pet mjeseci oni trebaju razraditi pravno obvezujući sporazum koji će zamijeniti START I, čija primjena istječe 5. prosinca ove godine.

Ovo su prvi službeni pregovori Rusije i SAD-a o nuklearnom oružju nakon niza neformalnih razgovora otkako je nova američka administracija na čelu s Barackom Obamom stupila na dužnost.

"Tijekom neformalnih razgovora već smo razmijenili naša mišljenja. To je bilo korisno i omogućilo je stranama da uvide kako postoje dobri izgledi za približavanje stajališta i postizanje dogovora koji će odgovarati interesima nastavka kontrole u sferi strateškog oružja i interesima njegova neširenja", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošli tjedan.

Ruski dužnosnici očekuju da SAD predstavi nacrt teksta novog sporazuma za smanjenje nuklearnog naoružanja u vrijeme dok dvije najveće svjetske sile pokušavaju smanjiti svoje razlike prije susreta Baracka Obame s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi početkom lipnja.

Obama i Medvedev su se na svom prvom susretu u Londonu početkom travnja dogovorili o suradnji u nizu pitanja, te pokrenuli razgovore o zamjeni Sporazuma o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanje novim sporazumom.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika