20.05.2009. / 15:04

Autor: Katarina Zorić

U Njemačkoj se povećava broj neonacista

U povodu zahtjeva da se NPD zabrani, Schaeuble je rekao: "Nisam za problematične postupke zabrane i to se odnosi upravo na zabranu Nacional-demokratske partije Njemačke, NPD."

Broj politički motiviranih kaznenih djela porastao je za 11 posto Broj politički motiviranih kaznenih djela porastao je za 11 posto U Njemačkoj je objavljen dramatičan izvještaj o porastu kaznenih djela radikalnih desničara, a javnost su o tome izvijestili njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble i šef Službe za zaštitu ustavnog poretka i državne sigurnosti Heinz Fromm, objavio je Deutsche Welle.

Prošle godine policija je registrirala 20 tisuća slučajeva, od toga tisuću nasilnih. U odnosu na 2007. godine, to je porast od 16 posto. Već ranije ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je broj politički motiviranih kaznenih djela porastao za 11 posto – na 31.8 i to je novi rekord.

"Iako se broj članova desničarske NPD lagano smanjio– s 7 200 na 7000, povećala se uloga neonacista u stranci", rekao je Schaeuble. Broj neonacista u Njemačkoj prošle godine povećao se sa 4400 na 4.800.

"Desničarski ekstremisti predstavljaju prijetnju našem demokratskom poretku. Raste utjecaj neonacista u NPD i to izaziva zabrinutost zbog mogućnosti daljne radikalizacije", izjavio je Schaeuble.

U povodu zahtjeva da se NPD zabrani, Schaeuble je rekao: "Nisam za problematične postupke zabrane i to se odnosi upravo na zabranu Nacional-demokratske partije Njemačke, NPD."

U izvještaju službe sigurnosti govori se i o ekstremnoj ljevici i terorizmu. Upozorava se i na sve veću opasnost od islamskih fundamentalista koji i u Njemačkoj pokušavaju uvesti zakone islamskog šerijata.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika