21.05.2009. / 09:38

Autor: Martina Čizmić

Vajgl u poetskoj ofenzivi : 'Pristup otvorenom moru je imperativ za Sloveniju'

Iako Vajgl u svom priopćenju nije izričito naveo, iz njega se može čitati da je status pomorske države za Sloveniju od ključnog značenja u procesu rješavanja graničnog spora sa Hrvatskom

Ivo VajglIvo VajglSlovenski političar, Ivo Vajgl, nositelj liste Zares na predstojećim izborima za Europski parlament ponovio je kako je Slovenija pomorska država.

Istaknuo je kako je osiguravanje teritorijalnog pristupa Slovenije do otvorenog mora imperativ aktualne generacije slovenskih političara i diplomata.

"More nije samo arterija našeg gospodarstva, naše luke, naših mjesta, obogaćenih sa povijesnom multikulturalnošću i suživotom, nego i prostor umjetničkog nadahnuća i refleksije", nadahnuto piše u svom priopćenju za javnost Vajgl.

"More zbližava države i narode, nadahnjuje politiku otvorenosti i suradnje. Slovenska politika treba iz njega crpiti ideje za dugoročne interese našeg naroda i države", piše Vajgl.

U povodu europskog dana pomorstva, Vajgl je podsjetio da je Slovenija zemlja koja ima 'bogatu pomorsku tradiciju i pomorcekoji nose more u žilama i srcu'.

Iako Vajgl u svom priopćenju nije izričito naveo, iz njega se može čitati da je status pomorske države za Sloveniju od ključnog značenja u procesu rješavanja graničnog spora sa Hrvatskom.

Podsjetimo, Slovenija i dalje ustraje u stajalištu da je pomorska država te da ima dodir sa teritorijalnim more. Hrvatska strana pak zagovara stajalište da je Slovenija 'teritorijalno prikraćena država' te da su njene teritorijalne vode okružene teritorijalnim vodama Hrvatske i Italije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika