22.05.2009. / 13:06

Autor: Martina Čizmić

Okrenuli ploču: Irci bi sad ipak prihvatili Lisabonski sporazum

Irsko prihvaćanje Lisabonskog sporazuma ne dolazi jeftino. Europska unija trebala bi na predstojećem sastanku koji će se održati u lipnju prihvatiti neka jamstva na kojima su Irci inzistirali

Hoće li u listopadu Irci ipak prihvatiti Lisabonski sporazum?Hoće li u listopadu Irci ipak prihvatiti Lisabonski sporazum?Sredinom lipnja biti će točno godinu dana otkako su Irci na referendumu odbili prihvatiti Lisabonski ugovor, temeljni dokument za proširenje Europske unije. U međuvremenu je nastupila gospodarska i financijska kriza u cijelom svijetu, a Irska je malo po malo promijenila svoje stajalište.

Posljednje ankete koje je proveo "Irish Times" pokazuju da bi danas Irci bili spremni prihvatiti Lisabonski sporazum. No, pitanje je, hoće li takvo raspoloženje ostati i do listopada za kada je predviđen drugi referendum.

Osim krize, irski mediji nagađaju, za promjenu mišljenja te izrazito katoličke zemlje zaslužni su i irski biskupi, koji su dali svoju preporuku u korist prihvaćanja Lisabonskog sporazuma.

No, irsko prihvaćanje Lisabonskog sporazuma ne dolazi jeftino. Europska unija trebala bi na predstojećem sastanku koji će se održati u lipnju prihvatiti neka jamstva na kojima su Irci inzistirali. Među njima je i klauzula prema kojem prihvaćanje Lisabonskog sporazuma ne mijenja status neutralnosti zemlje, priznavanje irskog prava na zabranu pobačaja te nacionalna suverenost u poreznoj politici.

Ukoliko jamstva budu dana, u listopadu bi Irci trebali prihvatiti identičan tekst Lisabonskog ugovora kakav su prije nešto manje od godinu dana odbacili. Time će omogučiti širenje Europske unije na nove članice, što Hrvatska željno očekuje.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika