23.05.2009. / 16:41

Autor: Hina

Horst Köhler ponovno izabran za njemačkog predsjednika

Köhlerova protukandidatkinja je, kao i prije pet godina bila Gesine Schwan, političarka iz Socijaldemokratske stranke i predsjednica Europskog sveučilišta Viadrina u Frankfurtu na Odri

Horst Köhler, foto:ReutersHorst Köhler, foto:ReutersBivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i dosadašnji njemački predsjednik Horst Köhler, u subotu je ponovno izabran za predsjednika države u predstojećem petogodišnjem mandatu, prenijeli su mediji.

Köhler (66), kojega podupiru Kršćansko-demokratska unija kancelarke Angele Merkel i njihovi konzervativni saveznici, u ključnom je testu stranačke discipline prije rujanskih parlamentarnih izbora dobio apsolutnu većinu u prvome krugu glasanja sa 613 glasova, od prisutnih 1.223 zastupnika.

Savezna skupština u ovome sazivu ima 1.224 zastupnika tako da je 613 glasova bila nužna većina da bi izbore osvojio već u prvom krugu.

U skladu s ustavom iz 1949. Njemačka bira predsjednika u Saveznoj skupštini, ustavnom tijelu koje čine zastupnici Bundestaga, donjeg doma parlamenta, i predstavnici njemačkih saveznih zemalja, koja se sastaje jedanput u pet godina, zbog izbora predsjednika. Pola skupštine čini 620 članova parlamenta, a pola izaslanici iz 16 saveznih zemalja.

Köhlerova protukandidatkinja je, kao i prije pet godina bila Gesine Schwan, političarka iz Socijaldemokratske stranke i predsjednica Europskog sveučilišta Viadrina u Frankfurtu na Odri.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika