24.05.2009. / 23:00

Autor: Jelena Badovinac

Vjekoslav Šutej: Na pola sam puta do ozdravljenja, ali se vraćam pred orkestar

Maestro Vjekoslav Šutej prije nešto više od mjesec dana vratio se iz Seattlea gdje je boravio posljednjih devet mjeseci zbog liječenja od leukemije u tamošnjoj bolnici Fred Hutchinson Cancer Centre. S obzirom na vrstu lekuemije, bila je nužna transplantacija matičnih stanica, a on je, kako sam tvrdi, za sada još uvijek na pola puta do ozdravljenja.

Maestro Šutej s djecomMaestro Šutej s djecomMaestro nas je dočekao u stanu na zagrebačkom Medveščaku gdje živi sa svojom drugom suprugom Ivanom i njihovo dvoje djece, Emom i Nikšom. Još s vratiju pitao nas je jesmo li slučajno bolesni i ispričao se što se ne može rukovati s nama. Naime, imunitet mu još nije dovoljno jak pa i najmanja prehlada može biti opasna.

EXTRA: Kažete da ste na pola puta do ozdravljenja. Medicinski, što bi to točno značilo?
- Za dvadeset će dana biti šest mjeseci od transplantacije matičnih stanica. Ovo je danas za mene čisti "science fiction". Punih 57 godina bio sam krvna grupa B-, a sad sam A+ jer krv koju sam dobio nije bila moja krvna grupa. Nakon što su mi transplantirali matične stanice, počeo sam dobivati vrlo jake imunosupresive, odnosno lijekove protiv odbacivanja stanica koji imaju veliki utjecaj na rad cijelog tijela. Dvadeset posto ljudi u prvih trideset dana umre od reakcije tijela na novopridošle matične stanice. Ja sam to na svu sreću prebrodio. Takva vrsta transplantacije je još uvijek velika nepoznanica u medicini. Barrack Obama nedavno je predložio kongresu silne novce za razvoj liječenja jer matične stanice su još uvijek vrlo neistražene. Do prije koju godinu ubadali su matične stanice u kost, a onda su slučajno otkrili da ako ih ubodu u venu, da će one zapravo same naći svoj put i otići u kost. Na pola sam puta, manje ili više, jer još uvijek nemam 100 posto krvnih stanica od donora. Već u prvoj kemoterapiji sam jako dobro reagirao i sva je leukemija bila odmah ubijena. Međutim, imao sam nesreću da sam od osam podvrsta mijeloične leukemije ja imao M4 uz genetsku mutaciju FLT3 koji vam daje do znanja da će se ona vratiti i to najčešće u roku od godine dana. Zato nije mogla biti ubijena samo kemoterapijom, već sam morao na transplantaciju. Svaki čovjek u svojem životu razvije tu leukemijsku stanicu oko dvjestotinjak puta i tijelo bi je trebalo prepoznati i jednostavno je eliminirati. No, moj imunitet je nije prepoznao i od jedne stanice se razvilo deset tisuća koje su se dalje množile. Transplantacijom se očekuje da će ta nova krv prepoznati te stanice i eliminirati ih. Transplantacija je gotovo sigurna metoda liječenja koja garantira da se bolest neće vratiti, ali nije sigurno hoće li je tijelo prihvatiti. Ja upravo tih limfocita, koji su najvažniji za prihvaćanje ili odbacivanje stranog tijela, još uvijek nemam preko 50 posto. Sve druge stanice su u redu. Baš smo jučer poslali ponovno nalaze u Seattle, u njima limfociti kaskaju na 40 posto otprilike. Bit ću jako sretan i zadovoljan kad oni odu na 60 ili 70 posto. Iako se to već odavno trebalo dogoditi, doktori tvrde da će se polako poboljšavati. (Fotografija: Mateja Vrčković)


Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Extre

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika