Objavljeno u Nacionalu br. 706, 2009-05-26

Autor: Marko Biočina

'Hrvatske banke ne smiju dopustiti propast malih i srednjih poduzetnika'

Hrvatski poduzetnici najviše problema imaju zbog nedovoljnog priljeva novca

SERGE SAHYOUNI, stručnjak iz kartičarske tvrtke Visa, tvrdi kako su mali i srednji poduzetnici kičma hrvatskoga
gospodarstvaSERGE SAHYOUNI, stručnjak iz kartičarske tvrtke Visa, tvrdi kako su mali i srednji poduzetnici kičma hrvatskoga gospodarstvaProšlog je tjedna u Hrvatskoj boravio Serge Sahyouni, stručnjak globalne kartičarske kuće Visa specijaliziran za poslovanje s poslovnim korisnicima. Sahyouni je u Hrvatsku došao kako bi predstavio Visino istraživanje o utjecaju recesije na poslovanje malih i srednjih poduzetnika, te njihovim poslovnim potrebama u trenutačnom gospodarskom okruženju u državi. Radi se o vrlo značajnom istraživanju, budući da se u tom sektoru ostvaruje oko 40 posto hrvatskog BDP-a, te da takva poduzeća zapošljavaju nešto više od 72 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj.

Zbog toga, ocjenjuje Sahyouni, sve one mjere koje će tom dijelu gospodarstva pomoći uspješno prebroditi krizu, ključne su za uspješnu gospodarsku budućnost Hrvatske: “Malo i srednje poduzetništvo predstavljaju kičmu svakoga gospodarstva, pa tako i hrvatskog. Naše istraživanje pokazalo je kako 75 posto poduzetnika smatra kako kretanja u hrvatskoj ekonomiji nisu dobra, te kako im najveće izazove predstavlja povećanje priljeva novca, smanjenje troškova i financiranje kapitalnih troškova. Upravo temeljem tih saznanja, definirali smo neke nove proizvode vezane za naše poslovne kartice, tako da sad poduzetnici koristeći njih mogu ostavriti značajne uštede”. U Hrvatskoj trenutačno postoji oko 560 tisuća poslovnih kreditnih kartica, no samo 16 posto malih i srednjih poduzetnika te kartice koristi kao izvor kapitala.

Upravo zato u Visi Hrvatsku smatraju tržištem sa značajnim potencijalom za razvoj, a Sahyouni kaže kako kroz iskustva koja Visa ima iz brojnih drugih država u kojima posluje, pokušava naći najbolje poslovne modele i pomoći domaćim bankama da ih implementiraju u svom poslovanju: “Banke su sve više zainteresirane za kartično poslovanje namijenjeno poslovnim korisnicima i taj se sektor posljednjih deset godina značajno razvija. Razvoj novih proizvoda temelji se na istraživanju tržišta, a mnoge banke ne raspolažu adekvatnim budžetima da bi ta istraživanja provele na zadovoljavajući način. Upravo to im IoVmIoKguJćBujeK VJisRa IkĆroz svoja istraživanja. Trenutačno u Hrvatskoj surađujemo s više od 20 banaka koje izdaju poslovne kartice i uvjeren sam kako kroz nove poslovne modele koje razvijamo možemo značajno pomoći hrvatskim poduzetnicima da u što boljem stanju prežive recesiju”. Korištenjem Visa poslovnih kartica hrvatski poduzetnici uistinu mogu ostvariti značajne uštede. Osim što uporabom te kartice dobivaju mogućnost kontinuiranog preciznog bilježenja troškova, što u konačnici rezultira manjim troškovima računovodstva i većom transparentnosti poslovanja, Visa malim i srednjim poduzetnicima omogućava znatne uštede koje je ta kuća ugovorila s vodećim pružateljima raznih poslovnih usluga u Hrvatskoj, a koji često iznose i do 25 posto.

Treće, ali i vjerojatno najvažnije, u trenutačnoj situaciji koja vlada na tržištu kapitala, Sahyouni tvrdi kako bi se Visa hrvatskim poduzetnicima mogla pokazati kao važan novi izvor kapitala: “U situaciji kad je poduzećima sve teže doći do kapitala na tržištu, vidimo mogućnost da se značajno poveća korištenje kreditnih kartica u tu svrhu. U tom kontekstu kontinuirano surađujemo s bankama i educiramo o tome koji je najbolji način da procjenjuju kreditni rizik kod malih i srednjih poduzeća. Činjenica je da je gospodarstvo trenutačno u krizi, ali ta kriza neće trajati vječno i banke moraju shvatiti kako je u njihovom interesu da što više malih poduzeća preživi krizu. Postoji više načina kako da im pomognu, a istovremno smanje kreditni rizik. Jedan od tih načina je svakako da im u prvoj fazi odobre karticu vezanu isključivo za novac dostupan na računu, te tako obave detaljan uvid u troškove pojedine tvrtke. Nakon toga puno lakše mogu donijeti odluku o mogućem riziku kreditiranja određenog poduzeća ili poduzetnika”.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika