27.05.2009. / 08:47

Autor: Hina

Zaoštravanje stanja: Sj. Koreja prijeti J. Koreji vojnim odgovorom

"Svaki neprijateljski čin usmjeren prema našoj republici, posebice zaustavljanje, pretraživanje ili oduzimanje naših brodova izazvat će snažan i neposredan vojni odgovor", upozorila je sjevernokorejska vojska u priopćenju

Nuklearni pokusi i lansiranje raketa uznemirili su cijeli svijetNuklearni pokusi i lansiranje raketa uznemirili su cijeli svijetSjeverna Koreja zaprijetila je u srijedu Južnoj Koreji vojnim odgovorom nakon što se Seul priklonio Inicijativi za sigurnost protiv širenja nuklearnog naoružanja (PSI) i kazao da više nije vezan primirjem iz 1953. kojim je okončan rat u Koreji, javlja sjevernokorejska agencija KCNA.

Sj. Koreja upozorila je da ne jamči sigurnost brodova na svojoj zapadnoj obali, piše u vojnom priopćenju koje citira sjevernokorejska službena agencija.

Seul je u inicijativi za provjeru brodova za koje se sumnja da prenose materijal ili opremu za oružje masovnog uništenja, a pokrenule su je Sjedinjene Države, imao status promatrača. Međutim, nakon što je Sj. Koreja u ponedjeljak izvela novi nuklearni pokus, u utorak i srijedu lansirala još tri rakete kratkog dometa te ponovo pokrenula nuklearni reaktor za proizvodnju plutonija u Jongbjonu, Južna Koreja objavila je namjeru da postane punopravnom članicom inicijative.

"Svaki neprijateljski čin usmjeren prema našoj republici, posebice zaustavljanje, pretraživanje ili oduzimanje naših brodova izazvat će snažan i neposredan vojni odgovor", upozorila je sjevernokorejska vojska u priopćenju.

"Naša vojska neće više biti vezana sporazumom o primirju jer je SAD primio J. Koreju u PSI", dodaje se u priopćenju koje je izdalo sjevernokorejsko vojno krilo u neutralnom selu Panmunjoj, u središtu demilitarizirane zone.

Ako se Pjongjang više ne smatra vezan primirjem iz 1953. "korejski poluotok vratit će se u ratno stanje", upozorila je vojska.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika