29.05.2009. / 13:00

Autor: Anamarija Kronast

Oprez: Previše žvakaćih guma s kofeinom može dovesti do bolnice

Previše stimulativnih žvakaćih guma na gazi kofeina i guarane može dovesti u bolnicu, upozoravaju liječnici u novom broju časopisa The Lancet

Iako smanjuju apetit, nisu baš najzdravije rješenjeIako smanjuju apetit, nisu baš najzdravije rješenjePremda smo u više navrata pisali kako je žvakanje žvakaćih guma zapravo dobro jer smanjuje apetit i omogućava nam da se pridržavamo dijete, ipak ne valja pretjerivati s količinom.

Previše stimulativnih žvakaćih guma na gazi kofeina i guarane može dovesti u bolnicu, upozoravaju liječnici u novom broju časopisa The Lancet.

Francesco Natale iz Napulja i njegovi kolege opisuju slučaj jednog 13-ogodišnjeg dječaka koji je došao na hitan prijem bolnice Monaldi u studenom 2008.

Po roditeljima, bio je neobično nemiran i agresivan.

Dječak se žalio na bolove u želucu i na često mokrenje, te na trnce u nogama.

Testovi su pokazali ubrzan srčani ritam (147 otkucaja u minuti), ubrzan ritam disanja te visoki tlak (145/90). Sve ostalo bilo je normalno.

Majka je kasnije donijela dva prazna paketa žvakaćih guma koje je pronašla u torbi svog sina. Dječak je priznao da je prožvakao dva paketa što je kao da je uzeo 320 mg kofeina u 4 sata, odnosno deset šalica čaja.

Vezane vijesti

Nezdrave životne navike loše utječu na seksualni život

Nezdrave životne navike loše utječu na seksualni život

Nedavno je otkriveno da nezdrave životne navike loše utječu i na seksualni život. Prekomjerna težina, nedovoljno kretanja, prekomjerna konzumacija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika