29.05.2009. / 15:11

Autor: Martina Čizmić

Nova smrtonosna epidemija na pomolu?

Znanstvenici su sigurni da se virus širi pomoću tjelesnih tekućina, a ne zračnim putem, što bi moglo otežati njegovo brzo širenje svijetom

Znanstvenici tvrde da se 'Lujo' prenosi tjelesnim tekućinamaZnanstvenici tvrde da se 'Lujo' prenosi tjelesnim tekućinamaNakon epidemije 'nove gripe' svijet bi mogla poharati nova epidemija, sa puno smrtonosnijim posljedicama od gripe.

Znanstvenici su u Africi otkrili novi smrtonosni virus koji izaziva simptome bolesti slične eboli, odnosno unutarnje krvarenje. Virus kojeg su nazvali Lujo, već je ubio četiri osobe u Zambiji i Južnoafričkoj republici. BBC javlja da je jedna žena uspjela preživjeti, ali znanstvenici nisu sigurni da li je za to odgovorna dobra kombinacija lijekova ili blaži oblik bolesti.

Još nije otkriveno kako se virus prešao na ljude sa glodavaca, no utvrđeno je da je izuzetno agresivan.

Prva njegova pojava zabilježena je u rujnu prošle godine, kada je prva oboljela turistička vodičica koja je živjela u predgrađu Lusake u Zambiji. Helikopterom je prevezena u Johannesburg u bolnicu gdje je poslije i umrla. Veoma brzo obolio je i bolničar koji se prvi brinuo za oboljelu ženu, a kasnije je oboljelo i troje zaposlenika u bolnici.

Znanstvenici su sigurni da se virus širi pomoću tjelesnih tekućina (slina, znoj, krv, ostale izlučevine), a ne zračnim putem, što bi moglo otežati njegovo brzo širenje svijetom.

Vezane vijesti

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Genetsko otkriće moglo bi objasniti zašto neke osobe ozbiljno obole ili čak ne prežive gripu, dok druge prođu s blažim simptomima koji su ograničeni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika