01.06.2009. / 17:49

Autor: Hina

SAD i Japan protiv nuklearne prijetnje: 'Sjeverna Koreja može gađati Aljasku'

"Još jednom sam istaknuo nepokolebljivu odlučnost SAD-a glede sigurnosti Japana", kazao je novinarima američki podtajnik, nastojeći i time ublažiti zabrinutost Japanaca zbog mogućnosti da se nađu na udaru sjevernokorejskih projektila dugog dometa

Sjevernokorejski vojnici na jednoj od vojnih vježbi nedaleko od demilitarizirane zone koja razdvaja dvije Koreje; foto: Reuters
Sjevernokorejski vojnici na jednoj od vojnih vježbi nedaleko od demilitarizirane zone koja razdvaja dvije Koreje; foto: Reuters Japan i SAD u ponedjeljak su se suglasili kako je mogućnost da Sjeverna Koreja stekne nuklearno naoružanje neprihvatljiva, a američka je strana još jednom potvrdila "nepokolebljivu odlučnost" glede jamčenja sigurnosti Japana, objavile su svjetske agencije.

"Mi nikako ne možemo prihvatiti mogućnost da Sjeverne Koreja dobije nuklearno naoružanje", rekao je pomoćnik japanskog ministra vanjskih poslova Mitoji Yabunaka nakon sastanka s američkim državnim podtajnikom Jimom Steinbergom u Tokiju.

Sjeverna Koreja uzrokovala je prošli tjedan veliku napetost u regiji i šire izvođenjem nuklearnog pokusa i probnim ispaljivanjem niza projektila kratkog dometa, čime se dodatno približila mogućnosti da stvori atomsku bombu.

"Jedinstveno i vrlo jasno izražavamo duboku zabrinutost zbog krajnje destabilizirajućih poteza Sjeverne Koreje", izjavio je američki podtajnik.

"Potvrđujemo predanost nastavku suradnje s Južnom Korejom, Kinom i Rusijom u cilju vraćanja Sjeverne Koreje na put pune i uvjerljive demokratizacije", dodao je Steinberg, kojeg osim sastanka s Yabunakom očekuje i susret s ministrom vanjskih poslova Hirofumijem Nakasoneom, dok su za utorak predviđeni razgovori s premijerom Taroom Asoom i ministrom obrane Yasukazuom Hamadom.

"Još jednom sam istaknuo nepokolebljivu odlučnost SAD-a glede sigurnosti Japana", kazao je novinarima američki podtajnik, nastojeći i time ublažiti zabrinutost Japanaca zbog mogućnosti da se nađu na udaru sjevernokorejskih projektila dugog dometa.

Steinberg predvodi američko izaslanstvo, u kojem je i posebni američki izaslanik za sjevernu Koreju Stephen Bosworth, na azijskoj turneji tijekom koje će se nastojati postići jedinstveno stajalište glede odgovora na sjevernokorejski nuklearni pokus. Osim Japana, američko će izaslanstvo posjetiti Kinu, Južnu Koreju i Rusiju.

Južnokorejski su mediji u ponedjeljak objavili kako se režim u Pjongjangu priprema ispaliti još jedan projektil dugog dometa iz nove bojne baze na sjeverozapadu zemlje, nedaleko od granice s Kinom.

Po južnokorejskim medijima, Sjeverna Koreja prebacila je vlakom svoj tehnički najnapredniji projektil u novu bazu Dongchang-ni, tek 60-ak kilometara udaljenu od kineske granice. Analitičari smatraju kako bi mogla biti riječ o interkontinentalnom balističkom projektilu dometa do 6500 kilometara, čime bi mogao ugroziti čak i Aljasku, a ne samo Japan, i da bi mogao biti spreman za lansiranje za jedan do dva tjedna.

Sjevernokorejska vojska uz to, po dostupnim informacijama, povećava broj bojnika i provodi napadne vježbe amfibijama na zapadnoj obali, nedaleko od spornog morskog područja u kojem je u prošlosti dolazilo do teških sukoba s južnokorejskom mornaricom.

Stručnjaci ističu kako su ove pripreme posebno znakovite jer Pjongjang još nikad nije lansirao projektil iz baze Dongchang-ni, koju je režim odabrao, smatraju analitičari, upravo zbog velike blizine kineske granice, što može bitno utjecati na odvraćanje Amerikanaca od mogućeg uzvratnog vojnog udara.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 01.06.09. 19:15

a do kuda mogu doci rakete SAD-a i Japana?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika