02.06.2009. / 09:24

Autor: Martina Čizmić

Pat pozicija: Slovenija blefira, a Hrvatska se 'zabetonirala'

Tko je molio Hrvatsku da u parlamentu 'zabetonira' pregovaračko stajalište svoje vlade? Rehn zasigurno nije, piše Mladinin komentator.

Ima li uopće političke volje za rješavanje ovog graničnog spora?Ima li uopće političke volje za rješavanje ovog graničnog spora?Granični spor između Hrvatske i Slovenije koji traje posljednjih 18 godina, a posljednjih šest mjeseci nalazi se u središtu pozornosti, došao je do pat poziciji. Tako barem misli komentator slovenske Mladine Igor Mekina.

Osim što navodi cijelu genezu hrvatsko-slovenskog prepucavanja oko granice i Rehnova prijedloga, on ističe kako su obje strane prekršile prvo pravilo diplomacije - uvijek si ostavi mjesta za manevar. No, što je tu je. Obje strane su u istom položaju i pronalazak rješenja čini se gotovo nemoguć.

"Istina je jednostavna: Slovenija blefira kada tvrdi da se pregovarački proces ne može nastaviti bez povlačenja 'dokumenata koji prejudiciraju granicu'. To jednostavno nije točno. Obična slovensko-hrvatska izjava o 'neprejudiciranju' predanih dokumenata i slovenska protestna diplomatska nota bi bile vjerojatno dovoljne za 'poništavanje' učinka tih tako 'strašnih dokumenata'", piše Mladinin komentator.

I ima pravo. Hrvatska je nekoliko puta ponudila Sloveniji da će dati izjavu kojom ne prejudicira granicu sa Slovenijom, no Slovenija je to jednako toliko puta odbila. Mekina navodi kako slovenski diplomati ne žele pristati na to jer bi time oslabili svoj položaj, a to ne žele.

No, ističe Mekina, ni hrvatska strana nije ništa bolja.

"Tko je molio Hrvatsku da u parlamentu 'zabetonira' pregovaračko stajalište svoje vlade? Rehn zasigurno nije. Hrvatska vlada i Sabor to su napravili sami i tako se uhvatili u vlastitu zamku, jer će teško prihvatiti novi kompromis, bez komentara da je to zapravo novi ustupak Sloveniji", piše Mekina.

Na kraju zaključuje kako su zagrebački političari uvjereni da vrijeme za kompromise ističe.

"To bi mogla biti dobra vijest i za Sloveniju i za Hrvatsku. Prema podacima ozbiljnih međunarodnih istraživanja, 90 posto ozbiljnih pregovora ostvaruje se u posljednjih 10 posto vremena koje preostaje za pregovore", piše Mladinin komentator.

Pitanje je samo, jesu li obje strane svijesne da je to vrijeme došlo?

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika