03.06.2009. / 19:13

Autor: Hina

Vajgl: Slovenija bi trebala reagirati na odluku Italije o graničnim kontrolama

Vajgl je rekao kako je najava Italije da će zbog sastanka šefova država i vlada skupine G-2O u Italiji uvesti policijsku kontrolu na granici neprihvatljiva i da je potrebno službeno reagirati

Ivo VajglIvo VajglSlovenska bi vlada trebala reagirati na odluku Italije koja će sredinom ovog mjeseca privremeno ponovno uvesti policijsku kontrolu na svojim granicama, izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl.

"Takav jednostrani korak Italije krši slobodu kretanja u Europskoj uniji i naša bi vlada na to trebala oštro reagirati", izjavio je Vajgl na konferenciji za novinare, govoreći kao nositelj izborne liste svoje stranke "Zares" na izborima za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju.

Vajgl je rekao kako je najava Italije da će zbog sastanka šefova država i vlada skupine G-2O u Italiji uvesti policijsku kontrolu na granici neprihvatljiva i da je potrebno službeno reagirati, kako ograničavanje kretanja unutar zemalja Schengenskog sporazuma ne bi postalo praksa.

Stranka Zares, koja je jedna od četiriju stranaka u koalicijskoj vladi Boruta Pahora, ocjenjuje da najava Italije ima i "političku poruku" budući da ju je izrekao talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni, član stranke Lega nord. Ta stranka, smatra Zares, "nije naklonjena europskoj politici integriranja i otvorenosti".

Talijanske vlasti najavile su nedavno da će u razdoblju od sredine lipnja do sredine srpnja na graničnim prijelazima sa Slovenijom ponovno uvesti privremenu policijsku kontrolu koja je ukinuta ulaskom Slovenije u Schengenski prostor 2007. godine. Ta je odluka predstavljena kao sigurnosna mjera uoči sastanaka čelnika skupine G - 20 koji se u lipnju i srpnju održavaju u Trstu i Aquili.

Sigurnosne mjere usmjerene su uglavnom na kontrolu dolaska tzv. antiglobalističkih prosvjednika na te skupove u Italiji.

Slovenci ocjenjuju da je ponovno uvođenje policijske kontrole na granici za razdoblje od mjesec dana pretjerano, uz tvrdnju da su mjere privremene suspenzije Schengena na granici oštrije od onih koje je provodila Austrija u vrijeme europskoga nogometnog prvenstva prošle godine.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika