04.06.2009. / 14:44

Autor: Boris Bilas

Obama u Kairu: Vrijeme je za novi početak

Zanimljivo da je Obama održao govor na Sveučilištu koje su pohađali neki od najvećih američkih neprijatelja kao što su Saddam Hussein i zamjenik Osame bin Ladena, Ayman al-Zawahri

Barack Obama održao je govor u jednoj od najvećih muslimanskih državaBarack Obama održao je govor u jednoj od najvećih muslimanskih državaCitirajući odlomke Kurana, američki predsjednik Barack Obama pozvao je na novi početak u odnosima između SAD-a i muslimanske zajednice diljem svijeta. Obama je održao govor na kairskom sveučilištu Al-Azhar u sklopu svog višednevnog puta po Bliskom istoku i Europi.

- Krug nepovjerenja i neslaganja mora nestati - naglasio je Obama u dugočekivanom govoru u jednoj od najvećih svjetskih muslimanskih država.

U govoru kojim su prevladavali mirni tonovi koji pozivaju na mir i prijateljstvo između dviju strana, Obama je priznao kako su muslimanska prava i običaji često bili gaženi od strane kolonizatora.

- Smatram kako je jedna od odgovornosti koju imam kao predsjednik SAD-a, borba protiv stereotipa o Muslimanima i Islamu gdje god se oni pojavili - dodao je Obama, te je zatražio od muslimanske zajednice da se bori protiv istih stereotipa o Sjedinjenim Državama i zapadnom svijetu.

Obamin govor bio je najznačajniji događaj na njegovoj turneji po Bliskom istoku, a u njemu se osvrnuo na mirovni proces između Palestinaca i Izraela, situaciju u Iranu, te na ratove u Afganistanu i Iraku. Naravno nije mogao izbjeći ni pitanje Al-Qaide i njenog čelnika Osame bin Ladena koji ga je u utorak prozvao kao neprijatelja Islama u još jednoj u nizu video poruka američkim predsjednicima.

- Islam nije dio problema u borbi protiv nasilnih ekstremista - Islam je jedan od promicatelja mira u svijetu - zaključio je američki predsjednik i dodao kako su postupci vjerskih fanatika nespojivi s pravima ljudskih bića na mirni suživot.

Zanimljivo da je Obama održao govor na Sveučilištu koje su pohađali neki od najvećih američkih neprijatelja kao što su Saddam Hussein i zamjenik Osame bin Ladena, Ayman al-Zawahri.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika