04.06.2009. / 16:53

Autor: Hina

Balažic: Interes je Slovenije pravedno rješenje spora s Hrvatskom i njeno članstvo u EU

"Znanost prati povijesnu istinu na objektivan način i bez interesa, dok politika izražava aktualne interese", rekao je Balažic

Milan BalažicMilan BalažicInteres Slovenije je pravedno rješenje graničnog spora s Hrvatskom i njen ulazak u Europsku uniju, izjavio je u četvrtak Milan Balažic, glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova, prigodom otvaranja dvodnevnog stručnog simpozija o slovensko-hrvatskim odnosima koji je započeo u Kopru.

"Interes slovenske politike je pravedno rješenje graničnog spora, a i što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju. S našim prijateljima iz Europske unije pokušavamo rješenje za granični spor potražiti u dogovoru u kojemu ne bi bilo pobjednika i gubitnika i koji bi kao pretpostavku imao to da se poštuju vitalni interesi obiju država", rekao je Balažic na otvaranju stručnog akademskog simpozija pod naslovom "Slovenija i Hrvatska - perspektive suživota uz granicu". Skup su organizirali Slovenska akademija znanosti u umjetnosti (SAZU) i Primorsko sveučilište iz Kopra, u suradnji s Institutom za društvene znanosti iz Rijeke i Povijesnim društvom za južnu Primorsku iz Kopra.

Temu skupa, koji će razmatrati mogućnost doprinosa humanističkih znanosti razvitku odnosa uz granicu, s povijesnom perspektivom, Balažic je ocijenio vrlo poticajnom i sa stajališta političke prakse.

"Znanost prati povijesnu istinu na objektivan način i bez interesa, dok politika izražava aktualne interese", rekao je Balažic, ali i dodao da se nada kako će zaključke znanstvenika znati upotrijebiti i političari. Dodao je da je tema koparskog simpozija intrigantna, te da su Slovenija i Hrvatska na "dobrom putu" da riješe granično pitanje.

Govoreći na otvaranju znanstvenog skupa, Ana Žunić iz hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani rekla je kako Hrvatska očekuje da će Slovenija deblokirati hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom, te da Hrvatska podržava traženje rješenja uz pomoć Europske komisije te europske trojke.

Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji najbolja je perspektiva za obje države, istaknula je djelatnica hrvatskog veleposlanstva, prenosi agencija STA.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika