05.06.2009. / 15:03

Autor: Hina

Žrtve zračenja: Britanski veterani dobili pravo tužiti zbog atomskih testova

Veterani, koji namjeravaju pokrenuti tužbu kako bi dobili miljunsku odštetu, sudjelovali su u britanskim nuklearnim ispitivanjima u Australija i na Pacifiku

foto: Ilustracijafoto: Ilustracija- Oko 1000 bivših pripadnika britanske vojske koji su sudjelovali u ispitivanjima nuklearne tehnologije pedesetih godina prošlog stoljeća u petak su dobili pravo tužiti vladu zbog zdravstvenih teškoća izazvanih nuklearnim zračenjem.

Veterani, koji namjeravaju pokrenuti tužbu kako bi dobili miljunsku odštetu, sudjelovali su u britanskim nuklearnim ispitivanjima u Australija i na Pacifiku.

Ministarstvo obrane, koje niječe nemar, pokušalo je na visokom sudu u Londonu zaustaviti sudski postupak tvrdeći da je pokrenut nakon pravnog roka. No sudac David Foskett je u petak odbacio prigovor ministarstva i omogućio veteranima da nastave pravni postupak, izvijestila je agencija Associated Press.

Douglas Hern, predstavnik Udruge britanskih veterana nuklearnih ispitivanja, rekao je da se nada da će vlada sada pregovarati o nagodbi umjesto da se žali na presudu.

Hern, star 73 godine, za smrt svoje 13-godišnje kćeri od raka okrivljuje svoje izlaganje zračenju.

Ministarstvo je reklo da je razočarano presudom te da će je preispitati prije no što odluči o daljnjim koracima.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika