07.06.2009. / 23:37

Autor: Ivica Medo

nogomet

Težak put pred Bilićem: Hrvatska u rukama Engleza

Nakon remija s Ukrajinom u Zagrebu, Hrvatskoj će najvjerojatnije biti potrebna pobjeda u Londonu nad Englezima ili barem neriješen rezultat, no u tom slučaju Capellovi izabranici ne bi smjeli izgubiti na gostovanju kod Ukrajine

Ivica Medo, glavni urednik 90minutaIvica Medo, glavni urednik 90minuta"Pred utakmicu s Ukrajinom u nekim novinama pročitao sam kako će se Hrvatska teško plasirati u doigravanje za Svjetsko prvenstvo ako ne pobijedi Ukrajinu čak i ako na kraju osvoji drugo mjesto u skupini jer je skupila najmanje bodova od svih drugoplasiranih momčadi. Onda sam proanalizirao situaciju u drugim skupinama i vidio sam da to baš nije tako. Zamijetio sam da posvuda ima dosta remija i poraza drugoplasiranih", izjavio je Slaven Bilić pred kraj press-konferencije nakon subotnjih 2:2 s Ukrajinom na Maksimiru. Na konstataciju novinara kako su Ukrajinci sada u boljoj situaciji od Hrvatske, Bilić je odgovorio:

"Oni su u boljoj situaciji samo zato što doma igraju s Englezima. Nije to ni mala prednost. No, mislim da smo objektivno u velikoj igri jednako kao i oni. To nisu teoretske šanse, ne zaostajemo za drugima, ovisimo sami o sebi. Kad se kompletiramo, odmorimo i ako budemo imali malo više sreće, mi smo blizu drugog mjesta. Prvo mjesto je samo teoretski dohvativo, ali realno nemamo šansi da prestignemo Englesku."

Međutim, bez obzira na optimizam Bilića, tužna lica hrvatskih reprezentativaca nakon izlaska iz svlačionice govorila su više od tisuću riječi. Iako je istina da Hrvatska još uvijek drži sve u svojim rukama, malo detaljnijom raščlambom lako ćemo shvatiti koliko je težak put do Južnoafričke Republike.
Hrvatska je trenutačno druga u skupini s jedanaest bodova, ima sedam manje od prvoplasirane Engleske, dva boda više od drugoplasirane Bjelorusije i tri od četvrte Ukrajine, koja ima i utakmicu manje. No, izabranike Slaven Bilića očekuju još dva susreta s Bjelorusijom, te gostovanje u Engleskoj i naposljetku u Kazahstanu.

Nesreća je što Ukrajina prati Hrvatsku, odnosno ako Hrvatska pobijedi u obje utakmice Bjelorusiju, Ukrajina će u Minsk ići "na izlet" jer Bjelorusi neće imati nikakve šanse za prolaz dalje. Stoga je jasno da Hrvatsku očekuje puno teže gostovanje u Minsku nego Ukrajinu. Pobijedi li Hrvatska dva puta Bjelorusiju, to neće značiti da je osigurala drugo mjesto. Za to će joj vrlo vjerojatno biti potreban bod ili možda čak sva tri u Londonu protiv Engleske, a ne treba dodatno pojašnjavati zašto će i koliko Englezi biti "napaljeni" na "Bilićeve boyse". Prema svemu sudeći Engleskoj će biti dovoljan i bod protiv Hrvatske da osigura poziciju broj jedan, tako da će u sljedećem kolu kada gostuju u Ukrajini biti sigurni putnici za Južnoafričku Republiku. Iz toga se može izvesti samo jedan zaključak, a taj je da protiv Ukrajine neće biti previše zainteresirani da ubilježe još jednu pobjedu.

Bitna gol-razlika

Ne sumnjamo u sportski motiv Engleza, ali teško je vjerovati da će izgarati na terenu kako bi pomogli Hrvatima. Ako kojim slučajem završimo natjecanje s jednakim brojem bodova s jednom ili više momčadi, gleda se ukupna gol-razlika, a ako je i to isto, onda odlučuje veći broj postignutih pogodaka. U ovom trenutku Hrvatska ima +6 gol-razliku, a Ukrajina +2, no Ukrajinci još nisu igrali niti jednu utakmicu s najslabijom momčadi kvalifikacija, a to je Andora. Njihova je prednost i u tome što oni sada znaju koliku razliku moraju dostići da bi prestigli i po tom pitanju Hrvatsku. I na kraju, ako Hrvatska i osvoji to drugo mjesto, pitanje je hoće li to biti dovoljno za plasman u doigravanje. Naime, europske kvalifikacije sačinjava devet skupina, a izravan plasman na SP osigurat će samo prvoplasirane momčadi, dok će osam najbolje drugoplasiranih momčadi u doigravanju međusobnim ogledima u dvije utakmice odlučiti tko će u Južnoafričku Republiku. Ždrijeb je predviđen za 19. listopada 2009., a prve se utakmice igraju 14. studenog, dok su uzvrati na rasporedu četiri dana kasnije.

Na ukupnoj ljestvici drugoplasiranih momčad zbrajaju se samo bodovi osvojeni s pet prvoplasiranih momčadi u skupini, a u ovom trenutku Hrvatska je s tim momčadima u skupini 6 osvojila samo pet bodova, pobijedila je Kazahstan i dva puta remizirala s Ukrajinom, što nije ohrabrujući učinak. Osvojeni bodovi i postignuti golovi s posljednjom Andorom neće se uzimati u obzir pri konačnom poretku drugoplasiranih.

Nema predaje

Bilić je i prije susreta s Ukrajinom govorio kako to nije odlučujuća utakmica kvalifikacija. Bila mu je namjera ohrabriti igrače, ali u dubini duše znao je koliko je toga na kocki. Ni sada nije sve izgubljeno, no plasman na SP je puno dalje nego prije utakmice s Ukrajinom kada je izgledalo da se s jednom pobjedom može gotovo osigurati druga pozicija. Nakon prospavane noći hrvatski izbornik priznao je kako je svjestan težine zadatka, ali važno je da ga opitimizam nije napustio. Trebat će i sreće, a sreća prati hrabre. I zato nema predaje!

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika