08.06.2009. / 10:25

Autor: Nacionalova redakcija

Sjevernokorejski režim osudio američke novinarke na 12 godina prisilnog rada

Euna Lee i Laura Ling radile su na reportaži koja se trebala emitirati na kalifornijskoj internetskoj mreži Current TV. Međutim unatoč tvrdnji sjevernokorejskih vlasti, prema brojnim izvještajima one u trenutku uhićenja uopće nisu bile na tlu te države, već u Kini

Novinarke Euna Lee i Laura Ling; Foto: ReutersNovinarke Euna Lee i Laura Ling; Foto: ReutersDvije američke novinarke osuđene su od sjevernokorejskog režima na 12 godina prisilnog rada zbog nelegalnog ulaska u tu zemlju i 'neprijateljskog čina'. Dvije su novinarke uhićene 17. ožujka jer su navodno nelegalno prešle granicu.

Euna Lee i Laura Ling radile su na reportaži koja se trebala emitirati na kalifornijskoj internetskoj mreži Current TV. Međutim unatoč tvrdnji sjevernokorejskih vlasti, prema brojnim izvještajima one u trenutku uhićenja uopće nisu bile na tlu te države, već u Kini.

Osuđene su na 12 godina 'reformacije kroz težak rad', a prema pisanju agencija nakon zatvorenog suđenja čeka ih težak rad u iznimno nepovoljnim životnim uvjetima. Presuda je izrečena u danima sve većeg zaoštravanja odnosa između Sjeverne Koreje i zapadnih sila.

Američka državna tajnica Hillary Clinton posljednje je od utjecajnih političara poručila ovom režimu da će ih nakon nedavnih raketnih testiranja vratiti na listu zemalja koje potiču terorizam. Obitelji zatočenih novinarki apelirale su da se njihove kćeri ne koriste kao otegotne okolnosti u međudržavnim pregovorima.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika