08.06.2009. / 16:00

Autor: Hina

Njemački demokršćani i liberali: europski izbori dobar znak za parlamentarne izbore

Stranka Zelenih se s 12,1 posto učvrstila kao treća politička sila u zemlji. Zeleni su na općinskim izborima, koji su se usporedno s europskim održavali u nekoliko saveznih pokrajina, uspjeli ostvariti dobre rezultate, a po izlaznim anketama do sada su u tradicionalno demokršćanskom Stuttgartu uspjeli osvojiti vlast

Angela Merkel pobjednica njemačkih izbora za europski parlamentAngela Merkel pobjednica njemačkih izbora za europski parlamentNjemački demokršćani i liberali vide nakon uspjeha na izborima za Europski parlament dobre izglede za ponovan uspjeh i na parlamentarnim izborima u rujnu, priopćeno je u ponedjeljak u Berlinu.

"Ostvarili smo svoje ciljeve i rezultati jučerašnjih izbora su dobra osnova za parlamentarne izbore", rekla je njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel komentirajući pobjedu demokršćanske Unije CDU/CSU na izborima za Europski parlament. Istodobno je objasnila da europske izbore ne vidi kao odlučan pokazatelj za parlamentarne izbore, ali da mogu poslužiti kao "trenutačan uvid" u raspoloženje birača. Merkel je najavila da će i u sljedećim tjednima snažnom predizbornom kampanjom nastojati zadržati sadašnji trend.

Glavni tajnik CDU-a Roland Pofalla i predsjednik mogućega koalicijskog partnera demokršćana nakon izbora u rujnu, Liberalno-demokratske stranke (FDP), Guido Westerwelle, proglasili su nakon izbora jasnu pobjedu "građanske opcije" te time odlučan pokazatelj za parlamentarne izbore.

Demokršćanska unija CDU/CSU osvojila je, unatoč gubitku od šest posto glasova u usporedbi s prošlim europskim izborima, 37,9 posto te je izišla kao pobjednik. FDP je s 11 posto ostvario svoj najbolji rezultat na europskim izborima dosad, a sadašnji koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), s 20,8 posto ostvarila najslabiji poratni rezultat na nekom od izbora na saveznoj razini.

Unatoč rekordno niskim vrijednostima SPD je i dalje optimističan glede parlamentarnih izbora u rujnu.

"Još ništa nije odlučeno", rekao je predsjednik SPD-a Franz Muentefering, za loš rezultat okrivivši slab odziv birača od 43,3 posto. Najavio je da će do rujanskih izbora "pojačati mobilizaciju" svojih birača.

I stranka Ljevice, koja je nastala udruživanjem reformiranih komunista bivše DR Njemačke i lijevog socijaldemokratskog krila na zapadu, također je nezadovoljna rezultatom od 7,5 posto. Predsjednik stranke Ljevice Oskar Lafontaine kao izborni cilj je uoči izbora postavio "10+" posto glasova.

Stranka Zelenih se s 12,1 posto učvrstila kao treća politička sila u zemlji. Zeleni su na općinskim izborima, koji su se usporedno s europskim održavali u nekoliko saveznih pokrajina, uspjeli ostvariti dobre rezultate, a po izlaznim anketama do sada su u tradicionalno demokršćanskom Stuttgartu uspjeli osvojiti vlast.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika