08.06.2009. / 19:44

Autor: Hina

SAD na naoružanje troši gotovo koliko i ostatak svijeta

Na SAD otpada 41 posto ukupnih izdvajanja za naoružanje u svijetu, a tijekom osmogodišnjeg predsjedničkog mandata Georgea W. Busha američka vojna potrošnja realno je dosegla najveću razinu od 2. svjetskog rata

Poznato je da su Amerikanci ludi za oružjemPoznato je da su Amerikanci ludi za oružjemIzdvajanja za naoružanje prošle su godine porasla u cijelom svijetu na 1,464 bilijuna dolara, a gotovo polovicu te svote - 607 milijardi dolara - potrošio je SAD, pokazalo je izvješće u sklopu Godišnjaka za 2008. koji je u ponedjeljak objavio Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stockholma (SIPRI).

Troškovi za naoružanje u 2008. porasli su za četiri posto u odnosu na godinu prije i čak 45 posto u odnosu na 1999. i na globalnoj razini za njih je izdvojeno oko 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda.

"Koncept 'rata protiv terorizma' potaknuo je mnoge zemlje da rješenje problema vide kroz jako militarizirane naočale i iskoriste ga kao opravdanje za visoka vojna izdvajanja", rekao je voditelj Projekta vojne potrošnje SIPRI-ja Sam Perlo-Freeman na predstavljanju Godišnjaka u Stockholmu.

Na SAD otpada 41 posto ukupnih izdvajanja za naoružanje u svijetu, a tijekom osmogodišnjeg predsjedničkog mandata Georgea W. Busha američka vojna potrošnja realno je dosegla najveću razinu od 2. svjetskog rata, ponajprije zbog ratova u Afganistanu i Iraku, što je uzrokovalo golemi proračunski manjak, kaže se u 5. poglavlju godišnjaka SIPRI-ja, koji se bavi vojnim troškovima.

Druga zemlja s najvećim vojnim izdvajanjima je Kina, ali je ona potrošila "sedam puta manje" od SAD - oko 85 milijardi dolara, rekao je Perlo-Freeman.

No, iako je utrošena svota gotovo zanemariva u odnosu na američka izdvajanja, Kina se na drugo mjesto probila zahvaljujući velikom, 10-postotnom povećanju sredstava za naoružanje u 2008.

"Kina nastavlja pribavljati oružje i na domaćem tržištu i u inozemstvu, jer svoje oružane snage želi opremiti za uvjete modernog 'informacionaliziranog' ratovanja", što podrazumijeva visokoprecizno oružje i tehnološki najnapredniju informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, kaže se u izvješću.

"Sada su druga zemlja svijeta po vojnoj potrošnji, ali to ne znači da su druga najsnažnija sila, jer su mnoge zemlje u ovoj igri mnogo duže od Kine", rekao je Perlo-Freeman.

"Iako nesporno žele povećati regionalni i globalni utjecaj... nema gotovo nikakvih dokaza o neprijateljskim namjerama u regiji", dodao je.

U posljednjem desetljeću na SAD otpada čak 58 posto ukupnog povećanja vojnih troškova u cijelom svijetu, a Kina i Rusija u istom su razdoblju gotovo utrostručili izdvajanja u vojne svrhe.

Na trećem mjestu po izdvajanjima je Francuska, odmah iza nje je Velika Britanija, peta je Rusija, šesta Njemačka. Sedmi je Japan, pa Italija i Saudijska Arabija, dok popis 10 najvećih potrošača zaključuje Indija s 30 milijardi dolara vojnih troškova.

Vodeća uloga SAD-a među najvećim vojnim potrošačima na svijetu još je izraženija kad je u pitanju proizvodnja oružja, jer između 100 najuspješnijih tvrtki koje se u svijetu bave proizvodnjom i prodajom oružja 44 su američke, a na njih otpada čak 61 posto ukupne prodaje oružja koja je 2007. u svijetu iznosila 347 milijardi dolara.

Popis proizvođača predvodi američki Boeing s prodajom oružja u iznosu od 30,5 milijardi dolara, a među šest najuspješnijih tvrtki neamerički je jedino britanski proizvođač BAE Systems na drugom mjestu s 29,9 milijardi dolara prodanog oružja.

SAD i Rusija su s 31 i 25 posto ostale na čelu popisa najvećih izvoznika oružja u razdoblju 2004-2008., a najveći su uvoznici Kina i Indija.

SIPRI je institut koji provodi neovisna istraživanja sigurnosti, naoružanja i razoružanja u svijetu i to redovito svake godine objavljuje u Godišnjaku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika