12.06.2009. / 13:28

Autor: Boris Bilas

Tajni dogovor: Beograd ponudio Dodiku Mladićevo uhićenje, premijer RS-a odbio 'zbog rizika'

Uhićenjem Mladića u Republici Srpskoj, Beograd bi mogao tvrditi kako se ratni zločinac nije skrivao u Srbiji, pa ga tamošnje službe nisu niti mogle uhititi

Milorad Dodik, premijer Republike SrpskeMilorad Dodik, premijer Republike SrpskePremijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku s najviših je pozicija u Srbiji ponuđeno da Ratka Mladića uhiti na teritoriju tog bosanskohercegovačkog entiteta. Kako javlja sarajevski "Dnevni Avaz" Dodik je za sada odbio takvu ponudu, smatrajući je prerizičnom za njegovu osobnu poziciju.

Obavještajni izvori iz Bosne i Hercegovine tvrde da su do ovih saznanja došli prisluškivajući premijera RS-a, a transkript razgovora poslan je najvažnijim međunarodnim institucijama BiH. Razgovor je još jedan dokaz kako beogradske vlasti znaju gdje se Ratko Mladić trenutno nalazi i da čekaju pravi trenutak za njegovo uhićenje i izručenje Haagu.

Dodiku je ponuđeno prebacivanje Mladića u Republiku Srpsku gdje bi ga uhitila policija tog entiteta. Samim tim činom, smatraju vlasti u Beogradu, smanjio bi se pritisak na premijera RS-a, koji je u zadnje vrijeme u "ratu" s međunarodnim institucijama zbog njegove politike rušenja cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

S druge strane Mladićevo uhićenje u Republici Srpskoj olakšalo bi Srbiji put prema Europskoj uniji jer bi Beograd dobio alibi za dosadašnje neizručenje Mladića. Naime, uhićenjem Mladića u Republici Srpskoj, Beograd bi mogao tvrditi kako se ratni zločinac nije skrivao u Srbiji, pa ga tamošnje službe nisu niti mogle uhititi.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika