15.06.2009. / 10:49

Autor: Boris Bilas

Vijeće sigurnosti pomaže Karadžiću: Haagu će isteći mandat prije početka suđenja?

Glavni tužitelj Serge Barammertz nedavno je izjavio kako planira da će suđenje Karadžiću početi krajem kolovoza, no kako se bivši vođa bosanskih Srba poigrava s tužiteljima i sudom, Brammertzov plan teško će se ostvarit

Radovan KaradžićRadovan KaradžićKrajem ove godine Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije ističe mandat i do tada bi trebao završiti sa svim procesima. Kako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda još nije donijelo odluku o produljenju mandata ostaje pitanje što će se desiti s onim procesima koji još nisu niti počeli. Prije svega tu se misli na suđenje Radovanu Karadžiću čiji je početak već nekoliko puta odgađan.

Karadžić, svjestan situacije u kojoj se sud nalazi, radi sve kako bi što više odgodio početak svog suđenja i svakodnevno predaje nove zahtjeve za materijale ili za svjedočenja stranih diplomata koji su u vrijeme rata bili direktno ili indirektno umiješani u zbivanja na prostoru BiH.

Karadžić je, kako javlja današnje izdanje Dnevnog avaza, nakon zahtjeva upućenih SAD-u i Švedskoj, zatražio i od pakistanske vlade da mu dostavi dokumente za njegovu obranu, a koji se odnose na isporuke oružja Bošnjacima od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 1995. godine. U međuvremenu, uputio je zahtjeve i veleposlanstvima BiH i Hrvatske u Nizozemskoj, tražeći da mu se dostave svi podaci u vezi s nabavom oružja Armiji BiH u Srebrenici i Tuzli.

Takvim potezima Karadžić čeka da se riješi pitanje mandata suda jer ako Vijeće sigurnosti ne donese odluku o produženju njegovog mandata, a sud se rasformira, ostaje pitanje gdje će se onda održati suđenje Radovanu Karadžiću. Nema sumnje kako bi Karadžić najviše volio da mu se sudi u Beogradu jer bi u tamošnjim zatvorima sigurno imao povlašten status, dok bi u slučaju suđenja u Haagu vrlo lako mogao do kraja života ostati u nekom europskom zatvoru.

Na sudu su poprilično sigurni da će od Vijeća sigurnosti dobiti produljenje mandata, ali postoji bojazan da bi pod pritiskom nekih zemalja koje štite Srbiju Vijeće sigurnosti jednostavno moglo "zaboraviti" na produljenje mandata. Glavni tužitelj Serge Barammertz nedavno je izjavio kako planira da će suđenje Karadžiću početi krajem kolovoza, no kako se bivši vođa bosanskih Srba poigrava s tužiteljima i sudom, Brammertzov plan teško će se ostvariti.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika