Objavljeno u Nacionalu br. 709, 2009-06-16

Autor: Robert Bajruši

UTRKA za Sanaderova nasljednika

Kalmeta i Kosor su favoriti za šefa HDZ-a

Premijer Svo Sanader najbližim je suradnicima ovih dana najavio kako će svoju odluku o predsjedničkoj kandidaturi donijeti do kraja srpnja, što znači da njegovi nasljednici u stranci i Vladi moraju biti odabrani najkasnije do rujna

NAJIZGLEDNIJA NASLJEDNICA Jadranka Kosor trenutačno je glavni
favorit da premijera Ivu Sanadera
zamijeni na mjestu predsjednika
HDZ-a, no to nikako ne podrazumijeva
promjenu Sanaderova statusa u stranci
- on će ostati njen najmoćniji članNAJIZGLEDNIJA NASLJEDNICA Jadranka Kosor trenutačno je glavni favorit da premijera Ivu Sanadera zamijeni na mjestu predsjednika HDZ-a, no to nikako ne podrazumijeva promjenu Sanaderova statusa u stranci - on će ostati njen najmoćniji članJadranka Kosor i Božidar Kalmeta glavni su pretendenti za nasljednike Ive Sanadera na položajima premijera i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Sanader je prije nekoliko dana najbližim suradnicima najavio kako će, vrlo vjerojatno, odluku o predsjedničkoj kandidaturi donijeti do kraja srpnja, što znači da vrh HDZ-a najkasnije u rujnu treba odlučiti o njegovim nasljednicima u stranci i Vladi.

Pritom nitko ne sumnja da će Sanader i ubuduće ostati najmoćniji član HDZ-a, međutim, iako se nitko ne usuđuje javno otvoriti tu temu, u HDZ-ovim kuloarima počela su nagađanja o budućim liderima. Nekoliko utjecajnih članova raznih interesnih grupacija unutar vladajuće stranke ovih je dana potvrdilo za Nacional kako se sve svodi na Kalmetu ili Jadranku Kosor. Razumije se da oboje odbijaju bilo kakav razgovor o toj temi, jer dobro znaju da Sanader ne tolerira bilo kakve samostalne medijske istupe, a, uostalom, još uvijek i nije donesena konačna odluka o predsjedničkom kandidatu iz redova HDZ-a.


Ovih dana Jadranka Kosor je prvi Sanaderov izbor, ponajprije zahvaljujući potpunoj višegodišnjoj lojalnosti, ali - prema Nacionalovim izvorima - i poprilično širokoj potpori unutar Hrvatske demokratske zajednice. Ovdje je vrlo važan element i ambicioznost Jadranke Kosor, koja je 2005. bila protivnica Stipi Mesiću na predsjedničkim izborima, a u posljednje je vrijeme diskretno lobirala za još jednu priliku u toj ulozi. Situacija se stubokom promijenila kad je Sanader počeo razmišljati o predsjedničkoj kandidaturi. Ako ispuni najavu i za mjesec i pol odluči ući u kampanju za Mesićeva nasljednika, Jadranka Kosor mogla bi biti promovirana u njegovu nasljednicu. Ionako je njegova najpovjerljivija suradnica još od prijelomnih sukoba 2000., kad je lobirala za Sanadera u sukobu s Ivićem Pašalićem. Otada do danas članica je vodstva HDZ-a i izgleda da se unutar vladajuće stranke stvara konsenzus o njezinu izboru.

"Znate da joj nikad nismo bili pretjerano skloni, ali ona je zasad najbolja opcija. Dakako da je ključna potpora premijera Sanadera, a vjerujem da će iza sebe imati i podršku cijele stranke", smatra član HDZ-ova desnog krila i dugogodišnji saborski zastupnik. Ostvari li se njegova prognoza, bit će to kulminacija 14-godišnje političke karijere Jadranke Kosor. Od 2004., ona je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja i obitelji. Iza nje su neke sporne odluke kao što je proglašavanje pola milijuna ljudi za hrvatske branitelje, a zagovaranjem donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije u ljeto 2008. navukla je bijes Katoličke crkve. Crkveni krugovi su to smatrali legalizacijom istospolnih brakova, no Jadranka Kosor je zauzvrat stekla potporu ženskih i nevladinih udruga. Laganim odmakom od konzervativnih krugova stekla je potporu dijela liberala. JEDINA PRIJETNJA JADRANKI KOSOR Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta snimljen s Ivom Sanaderom i Vladimirom Šeksom
na otvorenju autoceste Zagreb - Split 2005.), u posljednjoj je kampanji, preuzeo ulogu glasnogovornika stranačke
desnice, te je jedina realna prijetnja Jadranki KosorJEDINA PRIJETNJA JADRANKI KOSOR Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta snimljen s Ivom Sanaderom i Vladimirom Šeksom na otvorenju autoceste Zagreb - Split 2005.), u posljednjoj je kampanji, preuzeo ulogu glasnogovornika stranačke desnice, te je jedina realna prijetnja Jadranki Kosor
Sanadera to ne treba brinuti jer odnose s Crkvom ionako on uređuje, a i nedavni lokalni izbori potvrdili su da svećenici i biskupi i dalje zagovaraju HDZ. U slučaju izbora za predsjednicu HDZ-a Jadranka Kosor ne bi imala problema s crkvenim krugovima. Sve to uz uvjet da prevagu ne odnese Božidar Kalmeta, koga zagovara dalmatinski lobi unutar HDZ-a. Dalmacija je uz Slavoniju na prošlim parlamentarnim izborima ostala uporište HDZ-a, a "Kalmetina lista" u IX. izbornoj jedinici osigurala je čak deset saborskih mandata. Nije nevažno niti da je tom prilikom Kalmeta uvjerljivo pobijedio esdepeovca Ranka Ostojića, kao što su i sada na lokalnim izborima njegovi kadrovi bez većih napora ponovo osvojili grad Zadar i Zadarsku županiju.
Kalmetu podupire i dio starijih članova s kojima je u HDZ-u još od početka 90-ih. Osim toga, kao ministar graditeljstva i javnih radova posljednjih šest godina kontrolira novčane tokove, zbog čega je nekoliko puta bio optuživan da njegovo ministarstvo financira HDZ.

Spominjan je kao organizator financiranja bijega Ante Gotovine, a u najveće neprilike zapao je kad je 2007. njegov vozač Danijel Miočić zajedno sa šestoricom suradnika uhićen, a poslije i osuđen zbog iznude 460 tisuća kuna od Miće Valentića, obrtnika iz Cetingrada. Kalmeta je preživio i tu aferu i, unatoč očekivanjima, Sanader ga je nakon izbora 2007. ponovo imenovao članom Vlade.

Svoju lojalnost Kalmeta je dokazao i u posljednjoj izbornoj kampanji, u kojoj je nastupao u ulozi glasnogovornika stranačke desnice. Tako je u Benkovcu izjavio da je Franjo Tuđman "tvorac Hrvatske i jedan od najvećih Hrvata u povijesti, a današnji moderni i europski HDZ živi i čuva temelje koje je Tuđman postavio". Kalmeta je pozvao okupljene da na izborima daju glas HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima, HSP-u, HSS-u i HSLS-u, a ne, kako je rekao, "njima", SDP-u i HNS-u, jer su oni, kazao je, udaljeni od zemlje, Boga i naroda. Osim na trećesiječanjskim izborima, SDP nikada nije ostvario bolji rezultat kad je njihov protivnik bio Božidar Kalmeta.

"On je pobjednik, a ne treba zanemariti niti to da su žene polovica izbornog tijela. Kalmeta je zgodan i uspješan muškarac, koji bi HDZ-u mogao donijeti puno glasova, pogotovo uspije li popraviti javne nastupe", stajalište je jedne njegove višegodišnje znanice.
Problem koji se u HDZ-u zasad spominje tek uzgred jest nekadašnja veza Kalmeta - Pašalić. U prvoj godini posttuđmanovskog razdoblja Kalmeta, Ivan Šuker i Dubravka Šuica bili su glavni saveznici Ivića Pašalića, no poslije su promijenili stranu i osigurali trijumf Ive Sanadera. Kad je Sanader 2004. Kalmeti ponudio najveće ministarstvo, suparnici nekadašnjeg zadarskog gradonačelnika shvatili su da ga nije uputno napadati i više ga nisu optuživali kao bivšeg pašalićevca. Ali sada bi u HDZ-u mogla početi utrka za nasljednika Ive Sanadera, a u tom slučaju saveznici i Jadranke Kosor i Božidara Kalmete ne namjeravaju se predati bez borbe.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika