17.06.2009. / 17:20

Autor: Martina Čizmić

Vrijeme istječe: Hrvatska mora ozbiljno shvatiti Sloveniju

I dok aktualna slovenska vlast pokušava pomirljivim tonom doći do kompromisnog rješenja, kontroverzni političar Zmago Jelinčič već je najavio odbacivanje Rehnova prijedloga

Milan BalažicMilan BalažicEuropa ima sve manje strpljenja sa dvije male balkanske države, koje se spore oko nekoliko desetaka kilometara granice, koja za par godina više neće biti bitna. Europski povjerenik za proširenje, Olli Rehn, dao je državama posljednju šansu da se dogovore i nađu nekakav kompromis oko rješavanja graničnog pitanja.

Sastanak ministara vanjskih poslova, Samuela Žbogara i Gordana Jandrokovića, koji bi se trebao održati sutra, možda bi mogao donijeti nekakve pomake.

"Ukoliko Slovenija i Hrvatska žele naći zajedničko stajalište oko prijedloga Ollija Rehna, to moraju napraviti unutar sljedećih tjedan dana", upozorio je glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.

Naime, za sljedeći je tjedan predviđena pristupna konferencija o Hrvatskom pristupanju Europskoj uniji, na kojoj bi Slovenija mogla odblokirati pregovore, barem u nekim poglavljima.

No, Balažic upozorava, da ukoliko se ne postigne kompromist oko graničnog pitanja, to bi moglo rješavanje tog pitanja pomaknuti za dosta vremena. Prije svega, Rehnu će uskoro isteći mandat europskog povjerenika, Europski parlament mora sazvati novi sastav, a počinju i godišnji odmori.

Također, Balažic je natuknuo kako Slovenija nije najzadovoljnija posljednjim Rehnovim prijedlogom, ali "to je najbliže onome, što je Slovenija željela postići na pregovorima". Dodao je i kako u slovenskoj politici postoji dovoljno političke volje za kompromisno rješenje.

No, upozorava kako niti jedna strana neće moći dobiti sve što zahtjeva.

"Hrvatska mora biti svjesna da taktika odugovlačenja pregovora nije najbolja. Slovenija neće pokleknuti pred pritiskom članica Unije. Isto tako, nećemo dopustiti da nam Hrvatska dijeli lekcije o europskom ponašanju. Slovenija je ta koja sjedi u europskim klupama, a ne njen južni susjed. Hrvatska je svoje pregovore sa EU blokirala sama, jer je u pregovarački proces unijela dokumente koji prejudiciraju granicu", tvrdi Balažic.

Unatoč svemu rečenom, Sloveniaj i dalje podupire europski put Hrvatske, ali je u njenom interesu i rješavanje graničnog pitanja prije ulaska Hrvatske u EU.

I dok aktualna slovenska vlast pokušava pomirljivim tonom doći do kompromisnog rješenja, kontroverzni političar Zmago Jelinčič već je najavio odbacivanje Rehnova prijedloga. Točnije, najavio je raspisivanje referenduma o prijedlogu za kojeg tvrdi da je "izdaja" i "prodaja slovenskog teritorija".

"Sram me, ali ne podupirem ni jednu stvar koju je Rehn predložio", rekao je na sjednici odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/2/08

mrvabrada, 17.06.09. 18:35

Jasno mi je da mora postojati nekakav red i pravila ulaska u EU, ali svejedno mislim da sjeverni susjedi imaju croatofobiju kakvu mislim da nijedan narod koliko god velik ili mali bio nije iskazivao prema nikome. Ovo što Slovenci rade graniči sa totalnim idiotizmom nezabilježenim u starijoj a kamoli u novijoj povijesti. Govoriti mi smo članovi EU-e a ne sijetiti se da im RH nije nimalo postavljala uvijete o granicama, je samo znak ogromne mržnje prema Hrvatskoj i Hrvatima.


registracija
24/5/09

Sharp, 17.06.09. 19:05

@mrvabrada
granici sa totalnim idiotizmom ??? Granici ??? Ne granici, nego je to upravo onaj totalni nevideni idiotizam ! Oni su presli svaku mjeru, samo toga jos nisu svijesni.... ali bit ceju najkasnije kada im dojde iz dupeta u glavu, i kada konacno shvate da na juznoj granici vise nisu prijatelji nego samo jos susjedi.... Mene samo cudi ponasanje ove nase vlade, da oni nisu sposobni da se suprotstave ovim ucjenama... vec su odavno trebali ''odpilit'' i Rehna i zlovenistan, i garantiram, da bi blokada vec odavno bila prica proslosti.... samo sa ovokim premijerom je to skoro nemoguce, tip je totalna nula od drzavnika !


registracija
25/9/07

petpetica, 17.06.09. 19:09

Bojim se da će naši pristati. Pristanu li, Hrvatska je izgubila rat na zapadu, a dobila na istoku. Ako trenutno vladajuća garnitura pristane na teritorijalni ustupak, orit će se pjesma Miše Kovača "Grobovi im nikad oprostiti ne mogu..."


registracija
28/2/08

lepiaf, 17.06.09. 23:27

meni bi bilo interesantno dobiti na uvid slovenske dokumente u kojima oni "nisu prejudicirali granicu" u trenutku kada su bili ulazili u EU. i kakve su to nepametne floskule o podrzavanju ulaska hrvatske u EU i istovremenog blokiranja gotovo svih pregovarackih poglavlja?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika